Ono to nadnárodnímu kapitálu vyhovuje. Odborář Dufek protestoval na ČT proti levné práci a zaútočil na Sobotku

13.12.2016 19:36

Předseda Asociace nezávislých odborů Bohumír Dufek promluvil v úterním Interview ČT24. Divákům prozradil, že nám EU připravila jednu kontroverzní směrnici o zvyšování platů zaměstnanců, proti které se ovšem postavil předseda vlády Bohuslav Sobotka. Smyslem této bruselské směrnice je přitom zvýšit platy všech zaměstnanců a Dufek nechápe, proč proti tomu premiér Sobotka protestuje. Schytal to i Andrej Babiš (ANO).

Ono to nadnárodnímu kapitálu vyhovuje. Odborář Dufek protestoval na ČT proti levné práci a zaútočil na Sobotku
Foto: hns
Popisek: Bohumír Dufek, koláž

„Máme tady jednu kontroverzní směrnici EU ... kde nám Evropská unie sděluje, že si západní Evropa nepřeje, aby ve východní Evropě lidé pracovali tak levně. Česká republika ale byla jednou z devíti zemí, které podepsaly dopis proti této směrnici. My si jako odbory říkáme, proč se levicová vláda staví proti většímu růstu mezd,“ kroutil hlavou Dufek.

V Česku je podle jeho názoru podhodnocena cena práce. Nadnárodní firmy si prý zvykly neplatit na mzdách víc, ačkoli Češi mnohdy pracují výkonněji než leckde v Německu nebo Španělsku. Česká republika by si navíc podle Dufka neměla nechat líbit práci pouhých montoven. „Ty bychom neměli podporovat,“ rozčiloval se Dufek. Když tu máme tak kvalifikovanou pracovní sílu, tak podle hosta nemáme jediný důvod využívat ji takto neefektivně, byť to možná nadnárodnímu kapitálu vyhovuje.

Kdybychom postupovali takhle, dodnes vládnou komunisti

„Když se zvyšují ceny energií, plynu, nafty a tak podobně, tak podnikatelé neprotestují, ale když si zaměstnanci řeknou o vyšší platy, tak podnikatelé protestují, ale já pro to nevidím důvod,“ řekl jasně Dufek.

Specifickou poznámku přičinil k chystané stávce části zaměstnanců České pošty. Mzdy tam rostou minimálně, pokud vůbec, takže ministr vnitra Milan Chovanec má přikročit k personální čistce v této firmě. Následně smetl ze stolu výtky vedení České pošty, které považuje stávku za nezákonnou, jelikož nebyly naplněny formální náležitosti, které je třeba splnit před jejím vyhlášením. „Kdybychom takto postupovali i v roce 1989, tak jsme ještě dnes měli u vlády komunisty,“ rýpl si Dufek.

V obecné rovině konstatoval, že podnikatel si raději ponechá jednoho jediného pracovníka, kterého údajně raději sedře z kůže, než aby dal práci většímu množství lidí, čímž by ulevil onomu přetěžovanému zaměstnanci.

My máme velikou přebujelou státní administrativu

Podnikatelé však podle Dufka nejsou jediným citlivým místem české ekonomiky. „My máme velikou přebujelou státní administrativu. Ta hrstka pracujících, což mohou být tři miliony lidí, tak od nich si stát bere víc, než musí,“ posteskl si Dufek s odkazem na výši odváděného sociálního či zdravotního pojištění.

Administrativa by tedy měla zeštíhlit, současně s tím je podle Dufka třeba zastavit odliv kapitálu z Česka. Kapitál, který se vygeneruje v Česku, by měl podle jeho názoru v Česku zůstat. Některým firmám se to nemusí líbit a možná z České republiky odejdou, ale Dufka to nijak zvlášť netrápí. „Tak ať jdou,“ prohlásil jasně. Naše pracovní síla je natolik kvalitní, že brzy přijdou jiné firmy, které si rády vydělají.

S nadhledem se dívá na současné sliby ČSSD a ANO před volbami. Šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi vytkl, že se snaží tvářit velmi vstřícně k lidem, ale na tripartitě tentýž Babiš důrazně vystupoval proti zvyšování minimální mzdy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…