Opoziční ANO a Piráti v Plzeňském kraji nevylučují spolupráci

12.02.2022 6:30

Opoziční ANO a Piráti, kteří vypověděli v Plzeňském kraji koaliční smlouvu, po dnešním prvním společném jednání nevylučují budoucí spolupráci. Piráti i ANO budou ještě v neděli samostatně jednat s ODS, která má většinu v dosavadní krajské radě a post hejtmana.

Opoziční ANO a Piráti v Plzeňském kraji nevylučují spolupráci
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

ANO má se 16 členy nejsilnější klub ve 45členném zastupitelstvu Plzeňského kraje. Zástupci ANO a Pirátů dnes nenašli žádné zásadní programové rozdíly a překážky, které by jim v případné koaliční spolupráci bránily, řekli dnes předsedové obou klubů Petr Vanka (ANO) a Rudolf Špoták (Piráti). K dalšímu kolu jednání chtějí přizvat i STAN.

Jednání klubů o možné nové koalici vyvolal před 13 dny krok Pirátů, kteří vypověděli koaliční smlouvu uzavřenou po volbách se STAN, ODS a TOP 09. Variant možné koalice je nyní několik. V současné době se do vzájemných vyjednávání zapojují ODS a TOP 09 s 11 mandáty, ANO, které má s nezávislými 16 křesel, a STAN a Piráti, každý se sedmi zastupitelskými mandáty. Pro většinu, byť těsnou, by spojení Pirátů s ANO stačilo, stejně tak jako spojení ANO se STAN. Mohla by ale vzniknout i silnější koalice ANO, Piráti a STAN nebo koalice ANO, ODS a TOP 09, jaká je čtvrtým rokem ve vedení Plzně.

Vanka ani Špoták nechtěli odhadovat, zda je reálné, aby se strany dohodly na možné nové koalici ještě během neděle před pondělním jednáním krajského zastupitelstva. Podoba budoucí koalice bude záležet také na požadavcích, které v neděli vznese ODS při separátních jednáních s ANO a s Piráty. „Jejich požadavky ještě neznáme, uvidíme, s čím přijdou,“ uvedl Vanka.

Na prvním jednání od krajských voleb v roce 2020 se včera Piráti a ANO shodli na tom, že základní prioritou pro ně je maximální plnění volebních programů. Stěžejními tématy jsou zdravotnictví, doprava, rozvoj regionu a životní prostředí při rozumném hospodaření s financemi kraje. Bylo to seznamovací jednání, o personálních otázkách nebo o funkcích v případě budoucí spolupráce se zatím strany nebavily, potvrdili Vanka i Špoták.

Zásadním požadavkem Pirátů pro případnou spolupráci je morální chování zastupitele. Nejsou ochotni tolerovat porušování Etického kodexu, nepřiměřenou kumulaci funkcí a střet zájmů. To byla i jedna z jejich výhrad proti dosavadnímu koaličnímu partnerovi ODS a jeden z důvodů vypovězení koalice.

Piráti si naopak pochvalují dosavadní spolupráci se STAN, s nímž se dohodli na spolupráci už druhý den krajských voleb. Navrhli, aby se příští schůzky s ANO zúčastnil i jednací tým STAN. „Nejdřív se ale musíme zeptat STAN, jestli by o takovou spolupráci měli zájem,“ řekl ČTK náměstek hejtmanky Špoták.

Zástupci ANO na jednání s Piráty požadovali, aby jejich případnou spolupráci na krajské úrovni nijak nepoznamenávala ideologie z celostátní politiky a aby bylo případné partnerství spravedlivé.

Vypovězení smlouvy Piráti zdůvodnili tím, že ODS a TOP 09 si v krajské radě „na sílu protlačily svého kmotra“ Romana Jurečka do představenstva Klatovské nemocnice. Jurečko, který je místopředsedou krajské ODS, řekl, že postoji Pirátů nerozumí. Chtěl s nimi jednat a označení za kmotra považuje za nesmyslné. Pirátům se také nelíbí personální obsazení krajských nemocnic, kumulace funkcí dvou zastupitelů ODS a loňský koncert Chinaski, který neschválila rada. Piráti ho považují za předvolební kampaň ODS. Některé argumenty podpořilo také ANO, které získalo ve volbách 12 mandátů, ale jeho klub má včetně nezávislých 16 členů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…