Oskar Krejčí o světě: Původní nadvláda USA přerůstá v chaos

17.04.2016 6:43

Politolog Oskar Krejčí se v rozhovoru pro PrvníZprávy.cz znovu pustil do České televize. Ale nejen do ní. Stranou pozornosti Krejčího nezůstaly ani Spojené státy, které prý ztrácí kontrolu nad světem, a postup německé kancléřky Angely Merkelové v uprchlické krizi. Nejmocnější žena Evropy by si prý měla uvědomit, že ještě existuje EU, kde Německo nepůsobí v roli jediného vládce.

Oskar Krejčí o světě: Původní nadvláda USA přerůstá v chaos
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oskar Krejčí

„Výtky na adresu Visegrádské čtyřky pocházejí z velké části z dílny velmocenské arogance. Je samozřejmě správné, aby se všichni podíleli na nákladech spojených s migrační krizí. Jenže by se měli také podílet na vytváření politiky, která tuto krizi způsobila. Kdo z Česka byl pozván k rozhodnutí bombardovat Libyi či k rozhodnutí o vytvoření a podpoře ozbrojené opozice v Sýrii?“ ptá se Krejčí v souvislosti s uprchlickou krizí.

Bohužel, v době, kdy se rozhodovalo o invazi do Iráku, do Libye, či do Sýrie, kritika nebyla přípustná. Západní média v jednom šiku spolupracovala s politickými vůdci Západu, kteří přesvědčovali veřejnost, že zmíněné invaze jsou správné. A dnes? Americký prezident Barack Obama přiznává, že útok na Libyi byla chyba. Bohužel to přiznává dost pozdě. Dnes se prý ukazuje, že chybovalo i Německo, když rozhodlo o přijetí milionu uprchlíků a příchodu dalších. Dnešní svět je plný politiků, kteří až příliš pozdě nahlédli svou chybu.

Na Západě si Washington udržuje kontrolu informačního prostoru, soudí Krejčí

I díky těmto chybám se svět mění. „Spojené státy přestávají být hegemonem, tedy státem, který určuje pravidla. Stále jsou ale nejmocnější zemí světa. Mají největší armádu – ale také největší a stále rostoucí dluhy. A přes všechny politické úspěchy USA, za nimiž jsou často poklesky a přehmaty jejich oponentů, politika Washingtonu je v celé řadě akcí  kontraproduktivní,“ upozorňuje Krejčí.

„Panama Papers ukazují, že v oblasti médií si přinejmenším na Západě Washington udržuje kontrolu informačního prostoru. Ve vojenské oblasti Rusko obnovilo rovnováhu s USA v rovině strategických zbraní. V ekonomické oblasti ztrácejí Spojené státy své dominantní postavení každým dnem a jejich původní kontrola světových financí přerůstá v chaos. Tato rozporuplná situace se nutně promítá do politiky. Tedy i do médií. Starý svět odchází a nostalgici jsou z toho zoufalí. Proto tolik křečí na Kavčích horách. Co ale mohou redaktoři dokázat? Je možné v Česku vyvolat mediální atmosféru amerického středozápadu. Na vývoji ve světě to však vůbec nic nezmění,“ pokračuje.

Do skupiny politiků, kteří postupně prozřeli, lze do určité míry zařadit i německou kancléřku Angelu Merkelovou. Ta pochopila, že nevládne sama, že jen stojí v čele vládní koalice. A tato koalice schválila integrační zákon v určité podobě. Teď by si podle Krejčího mohla německá kancléřka vzpomenout,že Evropská unie má 28 členů, Německo v ní není samo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…