Oskar Krejčí promlouvá: Tady se bere naivita našich sluníčkářů

31.07.2016 6:06

Politolog Oskar Krejčí se ještě jednou podíval na aktuální dění v USA. Pozornost věnoval volebnímu programu Demokratické strany Hillary Clintonové. Krejčí má za to, že demokraté trpí idealistickou slepotou, což se projevuje např. ve vztahu k migrantům. Tuto slepotu podle jeho názoru převzali i „sluníčkáři“ v Evropě a odmítají vidět fakt, že se z některých migrantů mohou stát teroristé.

Oskar Krejčí promlouvá: Tady se bere naivita našich sluníčkářů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oskar Krejčí

Republikáni Donalda Trumpa podle Oskara Krejčího světu vzkázali, že stojí o prosazování míru podepřeného vojenskou silou USA. Demokraté prý sice přímo nemluví o vojenské síle, ale také jsou přesvědčeni o morální nadřazenosti Američanů v otázce šíření svobody. Jsou však také oblasti, kde se názory obou stran rozcházejí. Demokraté už mají osm let prezidenta, takže v podstatě musí tvrdit, že je dnes všechno v pořádku. Včetně příchodu migrantů do země, což Donald Trump tolik kritizuje.

„Můžeme si ocitovat pasáž z nového programu demokratů, která se týká tohoto tématu: ‚Víme, že dnešní imigranti jsou zítřejší učitelé, lékaři, právníci, vládní představitelé, vojáci, překladatelé, aktivisté, členové školních samospráv, pilíře našich komunit.‘ A následuje pasáž o lidských právech v ‚nesobecké a soucitné zemi‘, myšleno v USA. To je liberální slepota v krystalickém vydání,“ usoudil Krejčí v rozhovoru pro PrvníZprávy.cz.

„Chybí tam jedno jediné slovo: ‚někteří‘. Nebo alespoň ‚mnozí‘. Někteří dnešní imigranti určitě budou zítra učitelé, lékaři, právníci, jenže někteří budou bezdomovci, jiní kriminálníci, někteří možná dokonce teroristé. Bez zmíněného kouzelného slovíčka je ona věta víc než sporná. Ale také velmi užitečná: díky ní začíná být zřejmé, odkud byla pro evropské sluníčkáře exportovaná ona fascinující naivita,“ pokračuje Krejčí.

Celý rozhovor naleznete zde

Pokud jde o zahraniční politiku, demokraté a republikáni se podle Krejčího nijak neliší. Obě politické skupiny jsou prý přesvědčeny o světové nadřazenosti Američanů jako největšího a nejlepšího národa. Jelikož se považují za nejlepší, necítí potřebu nechat se omezovat mezinárodním právem, které je natolik zásadní pro menší státy, jež si nemohou přát např. opakování Mnichova 1938. Není také bez zajímavosti, že Evropa je pro republikány i demokraty až na třetím místě, pokud jde o oblasti zájmů. Na prvních dvou místech jsou Asie a Blízký východ. Konkrétně to znamená snahu udržet si dominanci v regionu, kde je stále silnější Čína. Na Blízkém východě demokraté zmiňují např. situaci v Sýrii.

Demokraté také slibují, že se pokusí zavřít věznici na Guantánamu. Barack Obama totéž sliboval před lety a dosud tak neučinil. Demokraté také nadále slibují, že se pokusí o snížení počtu nukleárních zbraní ve světě.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…