Ostrý návrh Babiše: Seknout plošně všechny položky v rozpočtu

19.11.2013 12:01

Jednání ČSSD s ANO o rozpočtu a daních sleduje i server Idnes.cz a odkazuje na výrok šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka, který při příchodu na jednání s experty sociální demokracie uvedl, že ANO našlo úspory v řádu miliard korun. Ale už v pondělí večer v ČT Faltýnek řekl, že ANO zvažuje plošné šetření v návrhu rozpočtu. Místopředseda ČSSD Zaorálek hodnotí dosavadní jednání podle Aktuálně.cz jako klidné a konstruktivní.

Ostrý návrh Babiše: Seknout plošně všechny položky v rozpočtu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek

"My jsme se bavili v rámci našeho týmu, že bychom přišli s návrhem nějakého plošného šetření v řádu několik procent pro všechny resorty," cituje Idnes.cz Faltýnka. Plošné šetření by podle jeho slov mohlo být ve výši deseti procent.

ČSSD vychází z jednání na už uskutečněných schůzkách s ANO, kde už také došlo k dílčí shodě. "Nám minule říkali, že je shoda, že se nebude šetřit na investicích a na platech, tak pokud pan Faltýnek mluvil o provozních výdajích těch úřadů, tak bych tomu rozuměl. Škrtnout deset procent z rozpočtu je nesmysl," uvedl kandidát ČSSD na ministra financí Jan Mládek k posledním návrhům plošného šetření.

Diskuse bude ještě pokračovat

ČSSD zatím nechce opustit návrh zavedení speciální sektorové daně pro firmy z bankovnictví, energetiky a telekomunikací. Jinak by prý podle sociálních demokratů bylo těžké zaplatit vyšší valorizaci penzí o celou inflaci. Server idnes.cz ale píše, že hnutí ANO stejně zásadně takový krok nepodporuje. Faltýnek prý namítá, že zvýšení daní pro banky zdraží úvěry pro firmy a přibrzdí rozvoj ekonomiky. Stát se má podle ANO pokusit lépe daně vybrat a šetřit. Teprve kdyby se po roce, dvou ukázalo, že to nestačí, mohly by se podle něj vládní strany k daním vrátit. V tomto duchu také hovořil v ČT Andrej Babiš.

K jednání expertních týmů sociálních demokratů a hnutí ANO se dnes vyjádřil místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Ten podle serveru Aktuálně.cz hodnotí debatu jako klidnou a konstruktivní. "Daří se nám sbližovat stanoviska. U některých bodů bude diskuze ještě pokračovat, není v našich silách vyřešit to během několika dnů," řekl Zaorálek.

V případné koaliční smlouvě s ANO by nemuselo být zahrnuto progresivní zdanění a jiné body, na kterých se strany zatím neshodnou. Novinářům to řekl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek, který kvůli dalším povinnostem opustil jednání expertních týmů před koncem.

Progresivní zdanění fyzických osob patřilo k zásadním předvolebním slibům sociální demokracie. "Není to tak, že každý daňový problém musí být koaliční smlouvě. U některých bodů asi bude diskuse probíhat ještě nějakou dobu a není teď v našich silách to zvládnout během několika dní," řekl Zaorálek.

Obecně si strany podle Zaorálka rozdělily problémy na ty, v kterých přetrvávají zásadní rozpory, a na ty, kde se stanoviska daří sbližovat. "Mně připadá, že přibývá bodů, kde se stanoviska vyjasnila, jeden z nich je otázka registračních pokladen nebo také elektronické evidence tržeb," konstatoval Zaorálek.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…