Otřes v Babišových novinách: Odcházejí důležité redaktorky. Z politických důvodů. Zde je hořké vyjádření

30.04.2015 11:01

Lidové noviny opouštějí dvě výrazné novinářské tváře. Politická reportérka Kateřina Eliášová a její kolegyně ze zahraniční rubriky Kateřina Šafaříková oznámily svůj odchod, v případě Eliášové dohodou, Šafaříková výpovědí. Důvodem je pro obě komentátorská hvězda Babišova deníku Jan Macháček, respektive střet jeho zájmů, neboť novinář současně působí jako poradce ministra Babiše.

Otřes v Babišových novinách: Odcházejí důležité redaktorky. Z politických důvodů. Zde je hořké vyjádření
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Břevnovském klášteře proběhla konference Komunismus včera a dnes

„Mám o své práci pro Lidové noviny jiné představy, než které má šéfredaktor listu István Léko. Dohodli jsme se proto, že moje práce v Lidových novinách skončí během následujících několika týdnů,“ vysvětlila Eliášová. Šafaříková ještě konkétněji vysvětlila důvod výpovědi takto: „Můj kolega Jan Macháček je nejen komentátor LN, ale také zahraničněpolitický konzultant Andreje Babiše.“

Obě redaktorky, které v minulosti působily v České televizi, přišly do Babišova deníku v loňském roce jako náhrada za redaktory, kteří deník opustili poté, co jej koupil Andrej Babiš.

Kateřina Šafaříková pak na svém Facebooku obšírněji vysvětlila, proč kvůli Macháčkovu střetu zájmů není ochotna působit ve stejné redakci. Zjistila prý, že u Macháčka se role nezávislého novináře a Babišova poradce prolínají a není schopen je oddělit.

Jako příklad uvedla zážitek ze začátku dubna. Tehdy Andrej Babiš dostal od ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka k vyjádření novou koncepci české zahraniční politiky. Připomínky za Babiše vypracoval jeho poradce Macháček.

„1. dubna vyšel komentář v LN od Jana Macháčka ke koncepci, kde používá tytéž argumenty, jaké předtím poslal Andreji Babišovi jako podklad pro jeho politické stanovisko. Shoda obou Macháčkových textů, tedy připomínek a komentáře v LN, je 99 %,“ píše Šafaříková, která se v Lidových novinách stejně jako Macháček věnovala zahraniční politice.

Celá zpráva o odchodu novinářek ZDE

Když požádala Macháčka o vysvětlení, nejprve prý zapíral, že by pro Andreje Babiše nějaké připomínky vůbec vypracovával. Pod tlakem argumentů se prý přiznal, ale svou podivnou dvojroli odmítl jakkoliv řešit.

„Poté jsem šla za šéfredaktorem Istvánem Lékem, s tím, že je nutné věc systémově řešit. Tvrdil, že o souběhu poradcovské a komentátorské role nevěděl a publikaci připomínek pro Babiše překlopených do komentáře v LN označil za chybu,“ prozrazuje novinářka. Šéfredaktor prý slíbil řešení, ale o tři dny později kolegyni sdělil, že nic řešit nebude, neboť Macháček je pro něj jako komentátor důležitý a co si dělá ve svém volném čase je mu jedno.

„Spojení rolí, které mají zůstat nespojené a nespojitelné – spolutvůrce politiky a nezávislého komentátora této politiky – považuji za zcela nepřekročitelný princip novinářské práce. Tady byl překročen a jeho překročení akceptováno. Proto jsem dala výpověď,“ vysvětlila Kateřina Šafaříková.

Facebook Kateřiny Šafaříkové:

Dala jsem výpověď v LN. Protože okolnosti považuju za důležité, a protože se množí dotazy po mém odchodu, zveřejňuju důvod.

Zhruba před dvěma týdny jsem zjistila, že můj kolega Jan Macháček je nejen komentátor LN, ale také zahraničněpolitický konzultant Andreje Babiše. Zjistila jsem to na jednom velmi konkrétním případě.

Jan Macháček poslal začátkem dubna Andreji Babišovi svoje poznámky k nové Koncepci zahraniční politiky – Babiš v té době dostal koncepci coby lídr koaliční strany k připomínkování.

11. dubna vyšel komentář v LN od Jana Macháčka ke koncepci, kde používá tytéž argumenty, jaké předtím poslal Andreji Babišovi jako podklad pro jeho politické stanovisko. Shoda obou Macháčkových textů, tedy připomínek a komentáře v LN, je 99 %. V komentáři nebyl zmíněn jen jeden argument z těch, který Jan Macháček poslal Babišovi.

Když jsem to zjistila, šla jsem za Janem Macháčkem, abych si ověřila autenticitu jeho poznámek pro Babiše. Nejprve ji zapřel, poté ji přiznal. Na celou situaci nijak nereagoval.

Poté jsem šla za šéfredaktorem Istvánem Lékem, s tím, že je nutné věc systémově řešit. Tvrdil, že o souběhu poradcovské a komentátorské role nevěděl a publikaci připomínek pro Babiše překlopených do komentáře v LN označil za chybu. Dohodli jsme se, že ještě tentýž týden navrhne řešení.

O tři dny později mi sdělil, že dospěl k rozhodnutí, že věc řešit nebude. Postavil se za Jana Macháčka, s tím, že mu plně důvěřuje a v redakci je pro něj důležitý. Co píše nebo nepíše pro Andreje Babiše, je mu jedno.

Spojení rolí, které mají zůstat nespojené a nespojitelné – spolutvůrce politiky a nezávislého komentátora této politiky – považuju za zcela nepřekročitelný princip novinářské práce. Tady byl překročen a jeho překročení akceptováno. Proto jsem dala výpověď.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…