Padesát nejbohatších podle bulváru: Nechybí Babiš ani kníže

19.01.2012 10:08

Deník Blesk vytáhl fota některých českých miliardářů a sestavil z nich žebříček padesáti nejbohatších. K fotkám a krátké charakteristice také připsal, čím se dotyční živili, než zbohatli a co nyní dělají. Mezi TOP padesátkou nechybí samozřejmě Petr Kellner, v minulých měsících často médii zmiňovaný Andrej Babiš, Zdeněk Bakala a ani ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, kterého Blesk zařadil na 42. příčku.

Padesát nejbohatších podle bulváru: Nechybí Babiš ani kníže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Podnikatel Andrej Babiš v České televizi

„Jak se stát v Česku miliardářem? Musíte začít skromně prodávat nějaké málo atraktivní zboží – kopírky, kotle….A nebo se hned po maturitě sebrat a odjez za velkou louži, nejlépe bez vindry v kapse, a začít tam umývat nádobí,“ tak Blesk nabádá své čtenáře, kteří mají zvláště v dnešní době mnohdy hluboko do kapsy.

Na čem zbohatnul první z největších boháčů Petr Kellner je dostatečně známo. Prodával sice kopírky, ale založil v devadesátých letech investiční fond PPF a až ten jej dostal nejprve mezi úspěšné české milionáře a později i miliardáře. Jeho zvláštní znamení? Nefotografuje se.

„Veřejnost zná jen asi osm jeho většinou letitých portrétních fotek. Unikátní snímek z ulice pořídil jako první Blesk, když nejbohatší Čech vedl své děti do americké školy,“ napsal dále bulvár.

Má prý vlastní Boeing 737

Kellner, jehož skupina PPF se nyní věnuje pojišťovnictví, vlastní ostrov v Karibiku, létá svým Boeingem 737 a staví luxusní nemovitosti. Založil také internátní školu Open Gate, kde platí kvalitní studium dětem z dětských domovů. Majetek Kellnera? 75 až 85 miliard korun.

Andrej Babiš je se svými 60 miliardami na místě druhém. Zbohatnul v zemědělství, potravinářství a agrochemii. Vlastní skupinu Agrofert. „Měl štěstí. Jeho otec pracoval v zahraničním obchodu, a tak se Babišovi dostalo toho, čemu v komunismu málokomu: Škol ve Švýcarsku, důležitých styků v zahraničí i vlastní kariéry pracovníka zahraničního obchodu. Díky tomu se postavil na vlastní nohy a jako žralok požíral jednu rybu za druhou, až jeho Agrofert čítá 164 firem a vykazuje čistý zisk téměř šest miliard,“ zmínil k Babišovi deník, který se kromě jiného nedávno vrhl i na politiku. Začal kritizovat korupci a založil hnutí Ano 2011, s nímž chce uspět ve volbách.

Třetí nejbohatší Pavel Tykač zbohatnul na uhlí a na investicích. U jeho jména Blesk uvedl skupinu Czech Coal. Tykač také začal jako úspěšný prodejce počítačů a zbohatl na tom, že spustil třetí vlnu privatizace: „Jeho Motinvest pod heslem Drobní akcionáři, plačte! požíral investiční fondy i banky.“

Čtvrtý nejbohatší Karel Komárek ml. zbohatnul na ropě a investicích. Jeho skupina KKCG ovládla Moravské naftové doly a další strojírenské podniky. Jeho manželka Lenka dostala při rozvodu 900 milionů korun, zmínil kromě jiného ke jménu Komárek Blesk.

Bakala myl v USA nádobí

Pátý nejbohatší Zdeněk Bakala zbohatnul na investicích a na uhlí. Vlastní skupinu Patria Finance a NRW. Právě Bakala prý před lety emigroval do Spojených států, kde myl nádobí a vydělával si na studium univerzity v Berkeley. Nakonec se stal velkým finančníkem. „Do Česka se pak vrátil už jako dolarový milionář, později založil investiční společnost Patria Finance a prodal ji za miliardu korun,“ uvedl deník.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg je na krásném 42. místě. Před ním jsou ale taková jména jako Juraj Široký, Vladimír Soták, či Ivan Lexa. Jenže problémem je to, že jména jsou sice českému uchu nějak povědomá, ale málokdo zřejmě ví, čím se tito pánové živí.

Šéfredaktor: Po revoluci neexistovala pravidla

„Problém není v tom, že je někdo bohatý. Problém je v tom, že je někdo chudý. A pak je ještě problém, jak velká část bohatých ke svému bohatství přišla. Že totiž podmínky pro zbohatnutí nebyly v devadesátých letech ani zdaleka férové. Po revoluci naše politická elita totiž nedbala na to, aby tu existovala pravidla,“ zmínil k žebříčku TOP 50 nejbohatších v komentáři Blesku jeho šéfredaktor Pavel Šafr.

Blesk také zmínil, že si nechal vypracovat exkluzivní průzkum od společnosti SANEP. A to právě třeba i k tomu, co si Češi myslí o miliardářích a zda lze ke stomilionovému majetku přijít poctivě. Podrobnosti k průzkumu budou ale až v pátečním Blesku. Jako vlaštovku pak deník otiskl graf, kde lidé vyjádřili přesvědčení, že ke stomilionovému majetku nelze dojít poctivě. NE, tedy negativně, se k této otázce postavilo hned padesát procent lidí, spíše NE  pak řeklo 24,3 procenta Čechů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…