Pan Vondra prostě neříká pravdu, hádal se Babiš. A to je absolvent Přírodovědecké fakulty

11.08.2021 22:50

Premiér Andrej Babiš (ANO) vyvrací slova europoslance Alexandra Vondry (ODS) o tom, že nedosáhl na úrovni Evropské unie zařazení jaderné energetiky mezi bezemisní. Všichni lídři zemí EU, a to i těch, které samy jádro nepoužívají, podle předsedy vlády uznali, že mezi bezemisní zdroje patří.

Pan Vondra prostě neříká pravdu, hádal se Babiš. A to je absolvent Přírodovědecké fakulty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

„Pokud jde o jádro, tak Andrej Babiš vám lhal. Andrej Babiš podvedl národ, když říkal, že dosáhl zařazení jádra mezi bezemisní zdroje. Bohužel, není to pravda. Ačkoli měl unikátní příležitost to na Evropské radě, kde se rozhoduje jednomyslně, udělat. Ale on, kvůli těm svým problémům, doma ukazuje svaly, ale v Bruselu mlčí a je zalezlej, aby neukázal na svoje potíže, nebo aby mu oni ty potíže neomlátili o hlavu,“ prohlásil v úterý před novináři europoslanec Vondra.

Premiér něco takového důrazně odmítá: „Všichni premiéři a prezidenti EU, a to i ze zemí, které samy jádro nepoužívají, tak uznali, že jaderná energetika patří mezi bezemisní zdroje energie,“ reagoval na svém twitteru.

V následujícím tweetu zdůraznil, že právě on prosadil, že každý stát může ke snižování emisí používat jádro. „Já jsem navíc na Evropské radě 12. 12. 2019 po debatě dlouho do noci prosadil, že každý stát může ke snižování emisí v energetice používat všechny technologie, které uzná za vhodné, a to výslovně včetně jádra,“ uvedl premiér.

Závěrem usoudil, že Vondra nerozumí přírodním zákonům, nebo prostě neříká pravdu. „Jádro zkrátka je bezemisní zdroj, protože nevypouští žádné emise CO2. To jako absolvent Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy snad ví,“ dodal Andrej Babiš.

Doba uhelná podle europoslance Vondry končí. „O tom nebudiž žádných pochyb,“ zdůraznil. Budoucnost české energetiky leží podle něj v jaderné energetice a v rozumném využití fotovoltaiky. Cílem koalice SPOLU je do roku 2025 osadit 100 tisíc střech fotovoltaickými panely.

„Samozřejmě to musí být soukromé domy, musí to být také firmy a výrobní areály a musí to být také podíl veřejného sektoru,“ popsal v úterý novinářům plán koalice Spolu lidovec Petr Hladík. „Ale ta změna se musí lidem vyplatit,“ upozornil Hladík na závěr svého vystoupení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…