Pandemický zákon. V Senátu se o něj svede bitva

10.02.2022 6:30

Senát dnes projedná spornou vládní novelu pandemického zákona. Předloha například rozšiřuje možnosti vydávání proticovidových opatření a umožní posílat lidi do karantény či izolace také krátkou textovou zprávou.

Pandemický zákon. V Senátu se o něj svede bitva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání Senátu. Projednávala se EET nebo žaloba na prezidenta Miloše Zemana

Horní komora rozhodne na schůzi také o tom, zda pošle do dalšího schvalování návrh pirátské senátorky Adély Šípové na zavedení místní příslušnosti exekutorů podle krajů.

Pandemická novela bude nejsledovanějším bodem jednání. Výbory se k ní postavily rozdílně. Zatímco garanční zdravotnický výbor doporučil plénu schválení předlohy, ústavně-právní výbor naopak její zamítnutí. Část senátorů tvrdí, že některá ustanovení pandemické novely mohou být v rozporu s Ústavou. Vadí jim také zrychlené schvalování ve stavu legislativní nouze.

Protesty proti zákonu oznámila na pražský Klárov v blízkosti senátních budov iniciativa Chcípl PES. Odpůrci přijetí předlohy demonstrovali i při sněmovním projednávání předlohy.

Parlamentní komory schvalují pandemickou novelu v době, kdy vláda oznámila uvolňování proticovidových opatření. Premiér Petr Fiala (ODS) ve středu ohlásil, že od března zůstane prakticky už jen nošení respirátorů.

Hlavní části pandemického zákona o možnosti vydávání mimořádných proticovidových opatření mají platit podle sněmovního znění novely do konce listopadu. Platný zákon předpokládá jejich účinnost jen do 28. února. I v případě, že by Senát předlohu zamítl nebo navrhl její úpravy, Sněmovna by měla dost času vypořádat se s verdiktem horní komory tak, aby vyšla ve sbírce do konce února. Prezident Miloš Zeman už ohlásil, že zákon podepíše.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…