Pane Schwarzenbergu, ODS už je zase před vámi. A vy, pane Okamuro, ani nekoukejte. Takto by se tento měsíc vyslovili voliči

23.04.2015 17:47

Pokud by se v dubnu konaly sněmovní volby, zvítězilo by v nich s přehledem hnutí ANO vedené ministrem financí Andrejem Babišem. Na druhém místě by skončila ČSSD, třetí by byli komunisté. Doslova katastrofální výsledek předpovídá agentura hnutí Úsvit, jehož podpora je takřka neměřitelná. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu agentury CVVM, který probíhal ve dnech 3. až 15. dubna, dotázán byl reprezentativní vzorek 1 011 občanů ČR starších patnácti let.

Pane Schwarzenbergu, ODS už je zase před vámi. A vy, pane Okamuro, ani nekoukejte. Takto by se tento měsíc vyslovili voliči
Foto: Daniela Černá
Popisek: Na besedě v Ostravě byl Andrej Babiš v dobré náladě

Podle volebního modelu, který vychází z aktuálních stranických preferencí, by v dubnu zvítězilo hnutí ANO, jež by ve sněmovních volbách získalo 32 % hlasů. Druhá by skončila sociální demokracie s 27 %, třetí komunisté s 12,5 %.

K menšímu překvapení dochází u pravicové opozice, kdy dosud populárnější TOP 09 s předpokládaným ziskem 8 % hlasů klesla za ODS, které volební model předpovídá 8,5 %. Do Sněmovny by se pak už dostali s 6,5 % hlasů jen lidovci.

Celá tisková zpráva je ZDE

Agentura ze stran, které by se do Sněmovny nedostaly, už zmiňuje jen Piráty (2 %), Stranu zelených (2 %) a Stranu svobodných občanů (1 %). „S výjimkou jednotek respondentů, kteří uvedli Stranu práv občanů, Dělnickou stranu sociální spravedlnosti, Úsvit a Starosty a nezávislé, nebyl žádný další politický subjekt jmenován,“ podotýká tisková zpráva CVVM.

Volební model naznačuje předpokládané výsledky voleb do Poslanecké sněmovny PČR v období konání výzkumu. Volební model vychází ze stranických preferencí, ale zahrnuje pouze dotázané, kteří se voleb chtějí zúčastnit a uvedli nějakou stranu – v zásadě jde tedy o preference bez nerozhodnutých a nevoličů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…