Pane svědku, kolik bylo sněhu před šesti lety? Drsný výslech u soudu s ředitelem Homolky

22.01.2016 16:15

Podnikatel Jozef Kalavský se zřejmě ve čtvrtek nemálo zpotil. Soudu totiž musel vysvětlovat, zda před šesti lety sněžilo či nikoliv. Soudkyně to chtěla vědět, aby si ověřila, za muž nelže v kauze Nemocnice Na Homolce a jejího exředitele Vladimíra Dbalého. Velmi podrobné otázky na počasí ovšem vyvolaly smích v řadách obhájců.

Pane svědku, kolik bylo sněhu před šesti lety? Drsný výslech u soudu s ředitelem Homolky
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Ve čtvrtek se u Městského osudu v Praze konalo další dějství jednání v kauze někdejšího ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého. Ten si ve svých poznámkách mimo jiné napsal. že mu podnikatel Josef Kalavský předal v roce 2009 úplatek ve výši 215 tisíc euro, tedy asi 5,5 milionu korun, aby dostal od nemocnice zakázku na nákup gama nože.

Kalavský prohlašuje, že žádný úplatek nepředal, jenže jedna okolnost svědčí proti němu. 16. prosince 2009 po 12. hodině měl úplatek předávat. A podle policistů k tomu opravdu mohlo dojít, protože v 10:21 bral na kartu benzín ve Velkém Meziříčí. Podnikatel kontroval, že sice tankoval, ale pak se jel podívat na pozemek pro chalupu, takže by to nemohl do Prahy stihnout.

A tady podle serveru Lidovky.cz přišel čas na podrobné dotazy soudkyně. Ptala se na podrobnosti návštěvy zmíněného pozemku a chtěla slyšet, zda byl např. celý zasněžený. „Byl poprašek, nebo souvislá vrstva sněhu? Umíte to rozlišit? Jaká byla teplota? Jaká byla vozovka? Byl na ní posyp?“ ptala se.  „Při pitvání počasí se dokonce ozval smích z lavic obhajoby,“ doplnil server. Podnikatel měl pro šesti letech problém si přesně vzpomenout.

Není bez zajímavosti, že se Kalavský vymezil také proti Nadaci Charty 77, která na počátku 90. let uspořádala sbírku na nákup gama nože pro Nemocnici na Homolce. Předseda Nadace František Janouch si od podnikatele vysloužil nejedno ostré slovo, neboť si v minulosti neodpustil kritizovat Vladimíra Dbalého za nákup nového nože. „Tento pán spustil kampaň a hysterii kolem gama nože. Přišel o kšeft, to byl motiv,“ opřel se podnikatel do Janoucha.

Další hlavní líčení s osobami obžalovanými z korupce je plánováno na březen. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…