Pavel vyrazil do regionů. Kopl do Prahy. „Doporučím premiérovi...“

15.02.2023 20:10

Budoucí prezident Petr Pavel během své středeční návštěvy Karlovarského kraje, který označil za „atraktivní region“, diskutoval s občany, kteří mu sdělili, co je trápí. Palčivými tématy byly dotace, chybějící onkologické centrum, skomírající zdravotnictví či neuspokojivé podmínky pro vzdělávání mladých lidí. Pavel přislíbil, že ministry a premiéra bude otravovat tak dlouho, až je to přestane bavit a udělají to, co po nich žádá. Záležitosti chce také konzultovat s odborníky, kteří nejsou součástí vlády. Hovořil také o tom, jak chce zdvihat témata Danuše Nerudové, a o párty v Lánech pro motorkáře.

Pavel vyrazil do regionů. Kopl do Prahy. „Doporučím premiérovi...“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Petr Pavel

V úvodním slovu nově zvolený prezident přiblížil, proč si pro svou první návštěvu vybral právě Karlovarský kraj: „Jezdím sem. Jsem rád, že má první cesta vedla právě sem. Vnímám, že v tomto kraji je řada problémů. Chci dát prostor těm, co říkali, že se jim nedostávalo sluchu a nikdo je neposlouchal. Chtěl jsem dát najevo, že co jsem říkal před volbami, myslím naprosto vážně a chci se těmi problémy zabývat a přenášet je dál,“ uvedl při setkání s občany v Krajské knihovně Karlovy Vary.

„Karlovarský region vidím jako region atraktivní. Když budeme schopní pohnout s jednotlivými strukturálními problémy, jako jsou místa ve školách, zdravotnictví, ale i kultura a sport, tak má dobrou budoucnost,“ řekl také dnes před novináři Pavel. Poté slíbil, že poznatky ze své návštěvy kraje bude řešit s vládou.

Poté už se ke slovu dostali Karlovaráci. Starší pán uvedl, že v kraji postrádají komplexní onkologickou péči. Stěžoval si také na dotace: „Při rozdělování dotací bojujeme. Úředníci z Prahy nejlépe vědí, co potřebujeme,“ řekl ironicky, že žádat o dotaci je spíše jako „loterie“. „Sportovní dotace se rozdělovaly v posteli náměstkyně ministra.“

Přiznal, že Pavlova slova o pořádku jej nejdřív vyděsila: „Z vaší vize o pořádku mě ze začátku mrazilo, ale teď jsem se přesvědčil, že to myslíte dobře,“ dodal. „Rádi bychom, aby řád byl založen na smyslu, aby města a obce společně se státem byly odpovědné za základní občanskou infrastrukturu a nebyly to závody. Kdo má kde známého,“ dodal tazatel.

Pavel na to reagoval slovy: „O těch problémech jsme mluvili celý den. Jednal jsem s hejtmanem Karlovarského kraje a o komplexním onkologickém centru jsme mluvili jako o zásadní věci. S ministrem zdravotnictví jsou zde jednání na dobré cestě. Dá se očekávat, že kraj onkologické centrum mít bude,“ řekl.

„Druhý problém je decentralizace. Máme zvyklost v naší zemi, že si dlouhodobě nevěříme. Chceme vytvářet pravidla, abychom zabránili sebemenšímu pokusu o nepravost, to ale vede k tomu, že se nepravosti dějí ve větší míře. Tato nedůvěra vede k tomu, že si chce centrum ponechat maximum pravomocí, nevěří úrovním pod sebou.

A pokud jde o transformaci regionů, je naivní si myslet, že úředníci v Praze rozumějí regionům, kteří jsou nějakým deficitem postižení také. Je to jedno z témat, o kterém se budu bavit s ministrem pro místní rozvoj a s premiérem, který už avizoval snahu více jednání věnovat regionům,“ řekl Pavel, že v plánu jsou výjezdní zasedání v jednotlivých krajích.

„Doporučím premiérovi, aby začal v Karlovarském kraji, kde jsou problémy nepalčivější, a měl z první ruky, jaká je podstata problémů,“ dodal.

Dávalo by podle něj smysl, aby peníze z EU, které jsou vyčleněny na transformaci, byly rozdělovány a využívány na úrovni krajů. „Kraje nejlépe vědí, kde mají nejvíce problémů a kam potřebují investovat. Když to bude na centru, tak se bude centrum snažit najít univerzální řešení, a to nebude fungovat,“ míní nově zvolený prezident.

„Budu se o tom bavit s ministry a s premiérem a budu chtít slyšet, jak k tomu přistoupí. Sice prezident u nás nemá pravomoci, kterým by mohl ministrům a premiérovi cokoliv nařizovat, ale může, slovy mé ženy, otravovat tak dlouho, až je to přestane bavit a udělají to,“ pokračoval Pavel a sklidil potlesk rozesmátého publika.

Mladí lidé z regionu dlouhodobě odcházejí, protože nemají dobré podmínky k životu. To Pavlovi za tamní mládež přiblížil mladý muž, který – jak sám připomněl – slovy Andreje Babiše nazval Karlovarský kraj nejhorším krajem ve všem: „A to musíme změnit! Jak všichni víme, nemáme tu vysokou školu. Karlovarský kraj je na tom ve vzdělání nejhůř,“ zdůraznil.

V kontextu toho si postěžoval i na krajské zdravotnictví, které se hejtmanovi Karlovarského kraje Petru Kulhánkovi (STAN) sype pod rukama. „Máme tu nedostatek zdravotníků – zubařů, pediatrů a dalších. Je to právě tím vzděláním. Pro mladou generaci je to velmi důležité,“ zdůraznil, že právě ona zde bude žít.

Zmínil i problematiku životního prostředí. „Byl tu těžařský průmysl, ale obnova krajiny je pro mladé velmi důležitá,“ uvedl mladý muž, že i to je důvod, proč mladí lidé kraj raději opouštějí.

Pavel zopakoval, že všechny tyto problémy s vedením kraje dnes probíral. „Vzdělání jste zmínil jako nejpalčivější, ale když se podíváme na důvody, proč je odliv lidí z Karlovarského nebo Ústeckého kraje, není to jen nedostatek pracovních míst, bydlení, zdravotní péče a služeb obecně, kulturní a sportovní vyžití. Je to komplex všech věcí. Ten problém je v tom, že se velká pozornost věnovala řešení dílčích problémů, a ne komplexnímu řešení. Vše se musí zlepšovat, jinak se ke zlepšení v regionech nedopracujeme.  

Jsem rád, že nejenom starostové a hejtmani, se kterými jsem dnes mluvil, ale i ministr pro místní rozvoj to už takto vnímají. Jsou otevření diskutovat o tom, jak současné existující programy, jako je program pro spravedlivou transformaci a Národní plán obnovy, zaměřit tímto směrem.“

Zdůraznil, že ke všem těmto změnám bude zapotřebí zlepšit koordinaci mezi jednotlivými ministerstvy: „Realizace těchto programů běží minimálně kanály tří základních ministerstev – Ministerstvo pro místní rozvoj, Ministerstvo životního prostředí a Ministerstvo průmyslu a obchodu. Ne vždy spolu komunikují tak, aby dokázala harmonicky realizovat opatření v kraji.

Můžu vládě poskytnout zpětnou vazbu, zároveň o tom mohu mluvit s odborníky, kteří nejsou součástí vlády ani opozice, ale mají jasnou konkrétní představu, jak by se ty problémy daly řešit. S těmito návrhy pak mohu konfrontovat ministry, případně pak celou vládu, jak se k nim postaví,“ zmínil možné cesty, jak s věcmi v pozici prezidenta může pohnout dále.

Dotazován byl také na své sliby, že se ujme témat neúspěšné kandidátky Danuše Nerudové, jako je uzákonění sňatku homosexuálů. „Témata, která zdvihala Danuše Nerudová v kampani, tak jsem se s ní domluvil na tom, že si témata rád převezmu, a pokud mi k nim doporučí lidi, kteří se jim věnují dlouhodobě, budu rád. Konkrétně se vyjádřil ke sňatkům osob stejného pohlaví. „V okamžiku, kdy takový zákon schválený Poslaneckou sněmovnou přistane na mém stole, tak jsem připraven ho podepsat,“ uvedl Petr Pavel.

O slovo se přihlásil například i učitel, který sdílel s Pavlem zálibu v motorkách. Atmosféru odlehčil otázkou, jestli spolu s dalšími motorkáři mohou za Pavlem dorazit do Lán pokládat mu otázky. „Nebo vás tam můžeme jen pozdravit, rádi vás uvidíme. Pro nás je to neuvěřitelná věc. Víme, že předešlý, tedy ještě současný prezident jezdí na jiné motorce,“ smál se. „To by bylo hezký,“ řekl Pavel nejdříve k podobnému motorkářskému srazu. A dodal: „V krátké době bych moc rád víc otevřel Hrad a Lány. Dovedu si představit, že se tam budou konat různé akce, nakonec proč by tam nemohla skončit nějaká motorkářská vyjížďka?“ dodal Pavel, že před lánským zámkem je spousta místa. „Na tom velkém trávníku by se dala udělat i krásná párty,“ zasnil se Petr Pavel s tím, že to zkusí promyslet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…