Pecina: O reformě policie se uvažovalo už v letech 2009 a 2010

31.10.2016 19:50

Bývalý ministr vnitra Martin Pecina dnes potvrdil, že se o reformě policie uvažovalo už v letech 2009 a 2010. Podle něj se diskutovalo o sloučení protimafiánského a protikorupčního útvaru, které mu navrhovali tehdejší šéfové obou útvarů – Robert Šlachta a Libor Vrba. Řekl to po svém výslechu před sněmovní vyšetřovací komisí, která se spornou policejní reformou zabývá. Šlachta na dotaz ČTK potvrdil, že se sice tehdy o reformě debatovalo, diskuse se ale podle něj vedla pouze nad sloučením analytických částí obou útvarů.

Pecina: O reformě policie se uvažovalo už v letech 2009 a 2010
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr vnitra Martin Pecina

Sněmovní komise dnes jednala podeváté. Pecina před poslanci mluvil jen krátce. Novinářům řekl, že za ním Šlachta s Vrbou přišli na přelomu let 2009 a 2010. Dodal, že mu sdělili, že by bylo vhodné v nějakém střednědobém horizontu oba dva útvary spojit pod jednotné velení s tím, že jeden z nich by dělal velitele a druhý jeho zástupce.

Šlachta patří mezi nejhlasitější kritiky reformy, odešel kvůli ní od policie. Nyní působí u celníků, kde se od 1. listopadu stane náměstkem generálního ředitele celní správy pro oblast pátrání.

Šlachta dnes řekl, že se o reformě policie vedla dlouhá debata. Podle něj se zvažovalo a navrhovalo zejména sloučení analytických částí obou útvarů. Předejít by se tím mohlo například situacím, aby protikorupční i protimafiánský útvar nepracovaly na stejném případu. Jinak by měly oba útvary zůstat svébytné.

Před poslanci dnes promluvil také ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), který také patřil ke kritikům reformy a není nakloněn ani zřízení vyšetřovací komise. Po výslechu uvedl, že nejspíš do události nepřinesl nové informace. Řekl také, že od vzniku nového útvaru nebyly, ani nemohou být rozptýleny obavy, které změny provázely.

Jako poslední před poslanci promluvil bývalý ředitel olomoucké Generální inspekce bezpečnostních sborů Tomáš Uličný, který figuruje jako svědek v olomoucké korupční kauze Vidkun. Tvrdí, že ho policie nezákonně vyslýchala 45 hodin v kuse.

Jeho výslech podle předsedy komise Pavla Blažka potvrdil, že se nejspíš uvnitř policie, mezi inspekcí a olomouckými žalobci, odehrával boj, který se týká například personálních záležitostí. Poslanci se podle něj budou muset na příštích jednáních olomouckých žalobců ptát, zda získali některé důkazy v souladu se zákonem.

Reorganizace policejních útvarů vyvolala roztržku mezi koaličními ČSSD a ANO, kritizovali ji někteří žalobci. Komise má na vypracování výsledné zprávy čas do konce ledna. Podle předsedy komise Pavla Blažka jsou zatím naplánována čtyři další jednání, kde by měl být vyslechnut zbytek svědků. Komise nejspíš ještě bude rozhodovat, zda si nepozve premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), jehož výslech chce navrhnout poslanec Bohuslav Chalupa (ANO).


 

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …