Pehe: Komunisté rostou. Lidé je zvolí raději než pochybné nové strany

08.08.2012 19:43

Jiří Pehe se zamýšlí nad rostoucí podporou komunistické strany. I když si prý všichni odpůrci komunistů s úlevou oddechli, když strana v posledním průzkumu skončila až třetí za ODS, na podzim ve volbách může být díky disciplinovanosti komunistických voličů vše jinak.

Pehe: Komunisté rostou. Lidé je zvolí raději než pochybné nové strany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

„V současném politickém marasmu spíše zcela logicky poroste počet voličů, kteří budou chtít vyjádřit jak nesouhlas s vládou, tak s hlavní opoziční stranou,“ myslí si Pehe. Navíc podle něj nebudou chtít riskovat a volit zcela novou stranu, ze které se může vyklubat cosi jako Věci veřejné.

Navzdory průzkumům je díky přetahování ČSSD se Zemanovci klidně možné, že komunisté v některém z krajů dokážou vyhrát a budou sestavovat vládu. Poté může KSČM vyjádřením podpory rozhodujícím způsobem zamíchat s prezidentskou volbou a tím si zavázat vítězného kandidáta. Lze předpokládat, že dvacet procent disciplinovaných komunistických voličů skutečně bude v druhém kole prezidentské volby klíčových.

„Přirozeným „nekomunistickým“ kandidátem KSČM je přitom Miloš Zeman. Nikdy se neprofiloval jako zavilý antikomunista, navíc je obklopen lidmi s komunistickou minulostí. Ve většině zahraničně politických názorů se s KSČM dobře shodne,“ píše Jiří Pehe na svém blogu na Aktuálně.cz.

Případný vzestup komunistů Pehe vyčítá vládním stranám a ČSSD. „KSČM se v podstatě nemění, neláká novými myšlenkami,“ píše. Jen sbírá plody tragického počínání současné vlády a skandálů ČSSD.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…