Pekarová: Fiala je příjemný a vtipný. Snížit rozpočet Zemanovi? To můžeme

23.12.2021 8:02

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) prozradila, jaký je premiér Petr Fiala (ODS) jako člověk. Naznačila také, co se mohlo odehrát mezi předsedou vlády Petrem Fialou (ODS) a prezidentem Milošem Zemanem, když spolu jednali o jmenování či nejmenování Jana Lipavského (Piráti) ministrem zahraničí.

Pekarová: Fiala je příjemný a vtipný. Snížit rozpočet Zemanovi? To můžeme
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová v rozhovoru pro CNN Prima News prozradila, že prozatím je vše nastaveno tak, že ještě před jednáním vlády probíhají debaty předsedů všech pěti vládní stran, tedy ODS, lidovců, TOP 09, Pirátů a STAN, takže jako šéfka strany má vhled do práce vlády, i když není její členkou. Na těchto jednáních předsedů pěti stran prý panuje přátelská atmosféra.

„Řekla bych, že na úrovni koalice Spolu ten vztah přerostl do přátelské míry. Občas prohodíme pár slov o plánech na víkend nebo o rodině,“ uvedla Pekarová Adamová.   

Premiéra Petra Fialu zná jako velmi příjemného společníka a nikoli jako odměřeného pana profesora.

„I s Petrem Fialou jde být kamarád. Nevím, proč ho takhle všichni vnímají. Je velmi příjemný společník, velmi vtipný a inteligentní. Neznám ho v pozici, že by musel zvyšovat hlas, je velmi trpělivý. A to ukázal i při jednáních s prezidentem Milošem Zemanem,“  připomněla.

Upozornila, že v rámci hledání úspor ve státním rozpočtu může o část peněz přijít i Miloš Zeman, resp. prezidentská kancelář.

„Snížit rozpočet prezidentské kanceláři jsem já v opozici navrhovala opakovaně. Tento návrh je velmi snadné oprášit. Ale neberu to jako nějakou výhrůžku,“ řekla Pekarová Adamová.

Ačkoli nebyla přítomna jednání prezidenta Zemana s Petrem Fialou ve věci jmenování Piráta Jana Lipavského ministrem zahraničí, předpokládá, že i tam mohla padnout zmínka o tom, že Hrad přijde o peníze, pokud by snad ke jmenování Jana Lipavského nedošlo.

„Jestli to tam přesně takhle padlo, neumím potvrdit ani vyvrátit. Ale umím si představit, že v úvahách nejen pana prezidenta, ale i pana kancléře se tohle objevovalo. Sami jsou natolik zkušení, že vědí, že kdyby někdo z našich poslanců s takovým pozměňovacím návrhem přišel, tak bychom nemohli být proti. Když jsem takový návrh sama v minulosti několikrát předložila, proti bych určitě nebyla,“ podotkla.  

Nakonec konstatovala, že ani od vlády Petra Fialy nelze čekat, že přijde s nějakým zázračným receptem na covid, který by zafungoval jako kouzelný proutek a nemoc, která trápí celý svět už druhý rok, by najednou zmizela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …