Pekarovou podržela koalice, podle Fialy řídí sněmovnu výborně. Opozice ji srovnávala s fanatickými svazáky

04.04.2023 22:35

Opoziční hnutí ANO a SPD neprosadila odvolání Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) z funkce předsedkyně Sněmovny. Výsledek úterního hlasování se vzhledem k rozložení sil v dolní komoře předem očekával. Opozice vytýkala šéfce Sněmovny způsob řízení schůzí dolní komory. Projednávání bodu doprovázely v sále silné emoce a hádky.

Pekarovou podržela koalice, podle Fialy řídí sněmovnu výborně. Opozice ji srovnávala s fanatickými svazáky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 a sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová označila důvody za liché. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je útok opozice na ni bezdůvodný a zástupný, chtěla se podle něho vymezit proti koaliční vládě.

Předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová vinila Pekarovou Adamovou z naprosté absence pokory ke Sněmovně, opozici i obyvatelům, i když o ní mluvila v projevu po svém zvolení předsedkyní. „Pokora a nadstranickost zůstala zapomenuta,“ uvedla Schillerová. Pekarová Adamová má podle ní velkou odpovědnost za mnohdy vyhrocenou atmosféru mezi koalicí a opozicí. Lídr SPD Tomio Okamura vinil Pekarovou Adamovou i z údajného aktivismu. „Její ideologická zapálenost je srovnatelná snad jen se svazáky 50. let,“ řekl.

Ještě před hlasováním na Pekarovou Adamovou slovně zaútočil od řečnického pultíku poslanec Milan Brázdil z ANO. „Jste zlý člověk. Vzala jste mi práva na výkon mandátu,“ rozčílil se na šéfku Poslanecké sněmovny, kterou poté bránil primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS). „Neříkejte, že je zlý člověk, to je nepřijatelné. Rozhodnout o tom, jestli je někdo zlý člověk, nemůžete ve Sněmovně,“ mírnil Brázdila, kterého vyzval k omluvě: „Mám pocit, že toho nejste schopen, ale za svá slova byste se měl omluvit,“ uvedl.

Za Pekarovou Adamovou se následně postavil premiér Petr Fiala (ODS). „Osm desítek poslanců se chtělo znovu vymezit proti naší vládě a v rámci toho se rozhodli zaútočit na předsedkyni Sněmovny. Máme za sebou rok plný obstrukcí, které nejsou srovnatelné s tím, jak jsme je dělali my. Opozice se snaží zakrýt své selhání, to nepovažuji za důstojné,“ uvedl s tím, že Pekarová funkci vykonává výborně.

Možnost vyjádřit se na plénu kriticky na adresu Pekarové Adamové využil i poslanec Richard Brabec (ANO), který připomněl, že její předchůdce vykonával funkci lépe. „Tohle by se za Vondráčka nestalo,“ zmínil bývalého předsedu Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka z ANO. Podle Brabce postrádá Pekarová Adamová lidskou zralost.

Pekarová Adamová se vůči výtkám ohradila. Uvedla, že když řídí schůze, vede ke kázni a k dodržování pravidel kteréhokoli z poslanců bez rozdílu. Předsedkyně dolní komory také míní, že některá její vyjádření jsou překrucovaná. „Údajně nejsem předsedkyní nás všech. Důvody paní Schillerové k mému odvolání jsou naprosto liché a dá se opakovaně dohledat, kdy jako řídící schůze vedu ke kázni a dodržování pravidel kohokoliv z poslanců,“ zdůraznila v úterý na plénu.

Připustila však, že jako každý člověk není bezchybná. „Každý ve své práci může udělat chybu a ani já nejsem bezchybná. Ale stojím si za tím, jak jsme se rozhodli,“ dodala.

Šéf hnutí SPD Tomio Okamura na adresu Pekarové Adamové opakovaně uvedl, že „její zapálenost je srovnatelná se svazáky 50. let“.

Pro odchod Pekarové Adamové z čela dolní komory hlasovalo 72 opozičních poslanců. Potřeba bylo nejméně 85 hlasů. Proti návrhu na odvolání předsedkyně se vyslovilo 97 koaličních zákonodárců. Sněmovna předtím odmítla návrh zpravodaje Radka Vondráčka (ANO), aby poslanci rozhodovali tajně. Návrh na odvolání Pekarové z funkce předložila skupina 82 poslanců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Copak o to, Federální shromáždění řídil "skvěle" i Alois Indra,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 05.04.2023 6:45:21
jeden ze signatářů "zvacího dopisu " v roce 1968. Řídil jednání VŽDY ve prospěch KSČ, byť i ve federálu byly jiné strany Národní fronty. Měl s Pekarovou mnoho při řízení společného. Zapálenost pro věc své strany, okřikování pochybujících, pohrdání jinými stranami. Takový duchovní otec této političky. Nic nového pod sluncem. Koalice převzala od bolševiků naprosto vše, rétoriku, řízení schůzí, debilní zdůvodňování pochybení, přilhávání i lhaní prosté. Dnešku přidala pouze hádavost a ječivost. Komunisté osmdesátých let byli mnohem kultivovanější. Jinak - nic se za 33 let nezměnilo, pouze zhoršilo.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …