Peking si stěžoval kvůli Kuberovým vztahům s Tchaj-wanem

11.10.2019 20:40

Čínská ambasáda v Praze si v Senátu Parlamentu ČR stěžovala na středeční projev předsedy horní parlamentní komory Jaroslava Kubery (ODS) na tchajwanské oslavě, kde vyzdvihl ekonomickou spolupráci a vyfotil se s představiteli Tchajpejské hospodářské a kulturní kanceláře v ČR. Prezident Miloš Zeman a další ústavní činitelé Kuberu, který má v plánu příští rok i návštěvu Tchaj-wanu, následně varovali, že jeho jednání může zhoršit vztahy s Čínou. Uvedl to dnes server Deníku N.

Peking si stěžoval kvůli Kuberovým vztahům s Tchaj-wanem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

„Ambasáda reagovala řediteli mé kanceláře, že se jí to nelíbí,“ potvrdil deníku Kubera.

Podle webu Kuberovy styky s Tchaj-wanem ve čtvrtek řešili na schůzce k zahraniční politice spolu se Zemanem premiér Andrej Babiš (ANO), předseda Polanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) a ministři zahraničí a vnitra Tomáš Petříček a Jan Hamáček (oba ČSSD). Podle Kubery politici situaci srovnávali s Prahou, která se nyní dostala do diplomatické roztržky s Čínou kvůli sesterské smlouvě s Pekingem. Pražská rada tento týden rozhodla o jejím vypovězení. Důvodem bylo vypovězení článku, podle něhož měla česká metropole uznávat politiku jedné Číny. Peking reagoval oznámením o vypovězení smlouvy ze své strany.

Předseda Senátu se ale tomuto srovnání brání. „Senát je svébytný, a kromě toho jsem opoziční politik a politika této vlády mě k ničemu nezavazuje,“ uvedl.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček ani Hamáček schůzku nechtěli nekomentovat, její ostatní účastníci na dotaz Deníku N nereagovali.

V souvislosti se svou plánovanou cestou na Tchaj-wan Kubera uvedl, že to „není nic protičínského“. „Tchaj-wan je třetí největší obchodní partner z Asie. Asijští velvyslanci si velice stěžovali na naši jednostrannou orientaci,“ odůvodnil svou cestu Kubera.

Čína kvůli Tchaj-wanu tlačila na české představitele už v minulosti. Počátkem roku například tehdejší ministryně průmyslu Marta Nováková (za ANO) na popud čínského velvyslance nechala vykázat zástupce Tchaj-wanu z jednání zahraničních investorů se zástupci ministerstva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…