Peklo v KSČM: Filipa prý mají dost. Ujíždějí mu nervy, házel po nich propiskou. Pozor, Babiši

20.02.2020 12:11

ODS a Piráti mají své stranické sjezdy za sebou a obě strany si v čele ponechaly dosavadní lídry, Petra Fialu a Ivana Bartoše. Ale v dubnu čeká sjezd komunisty a tady by mohlo dojít k zásadní změně. Část komunistů totiž dává najevo, že už má dost Vojtěcha Filipa, který stranu vede nepřetržitě od roku 2005. A komentátor serveru Seznam Zprávy Václav Dolejší si tropil z Vojtěcha Filipa žerty, že je to vlastně kapitalista a že mu ujíždějí nervy.

Peklo v KSČM: Filipa prý mají dost. Ujíždějí mu nervy, házel po nich propiskou. Pozor, Babiši
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Vojtěch Filip

Vojtěch Filip je poslancem nepřetržitě od roku 1996. Patří tedy k nejdéle nepřetržitě sloužícím poslancům v České republice. A mezi předsedy stran je takřka nedostižným přeborníkem, protože komunisty vede nepřetržitě od 1. října 2005. Ale teď by se to mohlo změnit.

Anketa

Chcete, aby náš stát dával na obranu minimálně 2% HDP, jak po nás chtějí Američané?

14%
86%
hlasovalo: 17947 lidí

Političtí komentátoři Václav Dolejší a Lucie Stuchlíková si na serveru Seznam Zprávy tropili z komunistů trochu žerty, ale nezapomněli ani na blížící se sjezd strany.

„S dnešním tématem jsme trochu váhali, ale nakonec jsme se rozhodli. Budeme se výjimečně věnovat komoušům,“ pravil Václav Dolejší v úvodu podcastu ze série pořadů Vlevo dole. Název podcastu odkazuje na neexitující článek novináře Ferdinanda Peroutky, o kterém prezident Miloš Zeman tvrdí, že ho četl. Peroutka v něm měl chválit Hitlera a nazvat ho gentlemanem, ale podle odborníků Peroutka nikdy nic takového nenapsal. Zeman si však nadále trvá na tom, že viděl článek „vlevo dole“.

Ale zpět ke komunistům.

Stuchlíková připomněla, že KSČM navazuje na tradice KSČ, tedy strany, která víc než 40 let devastovala tuto zemi a její demokracii. „Jenže dneska komouši hrají docela významnou roli, podporují vládu Andreje Babiše (ANO) a právě kvůli tomu se mezi sebou docela hodně mydlí jako za starejch časů,“ doplnil Dolejší. Podle Stuchlíkové to ale komunistům moc neprospívá a voliči prchají ke kapitalistovi Babišovi.

Věkový průměr členů komunistické strany je 75 let, a především v poslední době rychle vymírají. Ale představa, které řada lidí věřila v roce 1990, že komunisté zaniknou a vymřou sami, se nenaplnila.

„Soudruh Filip ztrácí energii. Když to přeženu, tak bych řekl, že je z něj trochu kapitalista, protože provozuje v Českých Budějovicích advokátní kancelář a zkrátka na to tvrdé jádro v té straně, na ty tvrdé komunisty je vlastně příliš měkký. Nejčastěji mu vytýkají, že podporuje vládu miliardáře, po bolševicku vykořisťovatele. Ta strana na něj tlačí, aby byl na Babiše ostřejší,“ pravil Dolejší.

Nejradikálnější chtějí být nejmladší komunisté. „Ti by dělali bolševické revoluce, puče a znárodňování už od zítřka. Na Filipovi v podstatě asi vadí to, že ti bolševici už nejsou, co bývali. Nikomu nechtějí zakroutit krkem, popravovat,“ prohlásil Dolejší. „Zestárnou a změknou,“ přisadila si Stuchlíková.

„Celkově Vojtěchovi Filipovi vyčítají, že je málo údernický, že málo prosazuje ta skutečně ostrá témata. Myslím, že někteří komunisté si stěžují, že jsou takové béčko sociální demokracie, protože vlastně není rozdíl mezi tím, co říkají komunisté a co říkají sociální demokraté,“ doplnila Stuchlíková.

Přitom komunisté prosazují zdanění církevních restitucí a v této věci jsou poměrně razantní.

Vojtěcha Filipa by rád nahradil Leo Luzar, který v pořadu Šťastné pondělí nevyloučil ani znárodnění Agrofertu. „Myslím, že jsme trochu ustrnuli, ale všechno se dá napravit,“ konstatoval Luzar.

Na nejvyšší stranický post by mohla kandidovat i stávající europoslankyně Kateřina Konečná, což je podle Stuchlíkové skutečná sekernice a údernice. „To je taková ostrá politička a myslím, že spousta jejích kolegů ve straně ji nemá moc rádo a že se jí i docela bojí,“ upozornila Stuchlíková.  

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Podle Dolejšího je Konečná vlastně favoritkou, která má šanci Filipa porazit. „Řadoví členové dávají najevo, že ho (Vojtěcha Filipa) mají dost. Dokonce tuším, že v Karlových Varech po nich házel i propiskou. Už to neunesly jeho nervy,“ přidal příběh z útrob strany komentátor.

Výhodou Vojtěcha Filipa prý je, že s ním dobře vychází prezident Miloš Zeman a obstojně s ním vycházel i Zemanův předchůdce Václav Klaus starší.

Filip v čele strany ještě možná zůstane. „Ale bude muset přitvrdit, bude muset něco slíbit. Nebo už tam přijde jiný sekáč a ten se teda nezakecá,“ uzavřela Stuchlíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…