Petr Fiala: Jsem vychovaný gentleman, proto nosím sako. Chci tím kultivovat politiku

12.06.2021 18:18

Předseda ODS Petr Fiala vede do letošních voleb koalici SPOLU a netají se svou osobní ambicí stát se dalším premiérem naší země. „Chci být gentleman, který kultivuje politiku,“ sdílí s veřejností na svém facebooku jasnou představu o tom, jak by se rád profiloval. Že svá slova myslí vážně, podle něj dokazuje styl jeho oblékání, jelikož se zřejmě řídí známým lidovým rčením „Šaty dělají člověka“. „Proto nosím sako,“ dodává. Ovšem právě na tomto poli v minulosti sklidil za nevhodně zvolené oblečení nejeden výsměch.

Petr Fiala: Jsem vychovaný gentleman, proto nosím sako. Chci tím kultivovat politiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Anketa

Je správné, že Facebook smazal stránku poslance Lubomíra Volného?

11%
84%
hlasovalo: 16174 lidí

Petr Fiala se velmi rád a hrdě prohlašuje za intelektuála a vzdělaného člověka. Jaký je, by podle něj mělo odrážet to, čeho si lidé všímají nejdříve – šaty, které obléká. Ostatně to mu prý kladl na srdce i jeho otec.

„Můj otec mi kdysi řekl, že gentleman se pozná podle toho, že když je sám doma a chystá si jídlo, tak si pěkně prostře, jako by byl ve společnosti. Bez ohledu na to, jestli se na něj někdo dívá nebo ne,“ prozradil, co mu bylo jako mladíkovi vštěpováno do hlavy.

Není se proto čemu divit, že i na domácí práce se Fiala neváhá vystrojit jako na významnou společenskou událost. A jelikož prezentovat se na sociálních sítích je dnes pro politiky povinnost, na sociální síti Twitter sdílel svou fotografii v obleku, s knihou v ruce a se štaflemi za zády s poznámkou: „Malujeme celý dům. Samozřejmě taky uklízím, nejen ve své hlavě,“ uvedl ve svém příspěvku z prosince 2019, za který pak sklízel posměch ze všech stran.

„Byl jsem vychován v kultivovaném měšťanském prostředí, kde bylo plno lásky a porozumění, ale taky se dbalo na zvyky, tradice a formu. Proto mě třeba lidi sem tam vidí, že dělám v saku něco, co většina lidí v saku nedělá, ale já to tak prostě mám… Sako je příjemné, drží tvar, má spoustu kapes,“ pokračuje Fiala dál ve svém vysvětlování, proč volí elegantní styl oblékání i v situacích, které tomu nepříslušejí.

Aby své příznivce ale příliš nevyděsil, vzápětí dodává, že existují i činnosti, při kterých nechává své sako na ramínku ve skříni: „Ovšem nebojte se, zase tak extrémní to není. Třeba u televize v saku nesedím, ani tenis v něm nehraju,“ ujišťuje předseda ODS.

Je si prý vědom toho, že právě oblečením leccos vyjadřujeme. „Dobrým oblečením vyjadřujete úctu k druhým, respekt k instituci, kterou reprezentujete, k úkolu, který máte. Cítím to tak, a proto mě i nadále často uvidíte v obleku s kravatou,“ dodává.

Je přesvědčen, že oblékat se na úrovni jde ruku v ruce s jeho politickými ambicemi: „Veřejný prostor musíme kultivovat, posilovat pravidla slušnosti i vzájemného respektu, jinak všechno ztratíme. I na formě záleží...,“ uzavírá svůj komentář.

Nutno připomenout, že s jeho slovy příliš nekorespondují rady, které dříve dával svým kolegům, když měli uspět ve volbách. Například v roce 2016, když v Praze 6 kandidoval v senátních volbách za ODS disident a publicista František „Čuňas“ Stárek. Tehdy mu Fiala naopak místo saka oblékl džínovou bundu, aby jej prý „polidštil“. Do Senátu se nakonec nedostal, tedy je možné, že se chce Fiala podobné strategie již vyvarovat. 

reklama

autor: nab

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …