Petr Hájek se přiznal: Plánoval jsem státní převrat

07.11.2012 18:40

Vicekancléř prezidenta Petr Hájek ve středu představil dlouho očekávanou knihu Smrt v sametu. Dílo vzbudilo velký rozruch již před samotným uvedením na trh a ParlamentníListy.cz z něho exkluzivně přinesly již řadu ukázek. Na akci v pivovaru U Tří růží v pražské Husově ulici dorazila řada známých osobností.

Petr Hájek se přiznal: Plánoval jsem státní převrat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hájek

Pro slavnostní představení své knihy si Hájek nevybral datum 7. listopadu náhodou. „Tento den je významný z celé řady důvodů. Především se cosi událo před 95 lety a není to náhodou, že jsem zvolil právě tento den,“ narážel vicekancléř na výročí bolševické Velké říjnové socialistické revoluce.

„Před pár desetiletími jsem se ocitl v takové společnosti, s kterou jsme plánovali mnoho typů státních převratů. Byla to společnost mladých novinářů v časopise Květy za hlubokého totáče, a protože jsme hledali inspiraci, přišel jsem s myšlenkou, neboť jsem studoval FAMU, že natočíme film Pád zimního. Film se nakonec nedostal do realizace v podstatě proto, že mi mezitím umřel představitel hlavní role V. I. Lenina, kterého měl hrát Louis de Funés. Bez jeho génia nemělo smysl v tom projektu pokračovat,“ bavil v úvodu hosty Petr Hájek.

Smradlavou kyselinu vyklopit na komunistické pohlaváry

Sám prý v rámci kolektivu chystal obsazení generálního štábu armády. „Byla to opravdu velmi jednoduchá záležitost, kdy jsem chtěl vyhlásit mobilizaci a cvičně nechat pochodovat československou armádu na Západ s jistotou, že 7. americká armáda sem okamžitě vlítne a osvobodí nás,“ vyprávěl dále s kamennou tváří.

„Zcela jinou představu měl jeden můj kolega, který je znalcem vojenské historie, přišel s nápadem, že převratu dosáhneme jinou cestou. Sestrojí model práškovacího letadla a to naplní kyselinou izomáselnou. Tato letadla bude na prvního máje řídit k soše Stalina, letadlo se dostane nad tribunu a tam ten náklad vyhodí. Pokud netušíte, tak kyselina izomáselná je nejsmradlavější jed na světě, která se z ničeho nedá dostat. Musí se vymlátit beton, vytrhat dřevo, i kůže musí odrůst. A zatímco ty elity budou v nemocnicích, my v tom provedeme státní převrat,“ pokračoval.

Během akce promluvil i jednatel nakladatelství Daranus, které knihu vydává, historik a dlouholetý přítel Petr Hájka Zdeněk Čech. Ten se postaral o další vlnu smíchu mezi hosty, když rozšířil spektrum plánovaných převratů vyprávěním o možnosti uskutečnit takovou akci na první lednový den mezi druhou a čtvrtou hodinou ráno. „K uskutečnění takové akce totiž stačí jen malá skupina střízlivých mužů,“ vyprávěl Čech.

Hejma, Železný, Akce D.O.S.T. i Česká národní banka

Mezi hosty se objevil například někdejší europoslanec Vladimír Železný, hudebík a novinář Ondřej Hejma, člen bankovní rady České národní banky Pavel Řežábek. Přišlo i vedení pravicové konzervativní Akce D.O.S.T. reprezentované předsedou Michalem Semínem a místopředsedou Petrem Blahníkem.

Hájek v průběhu připomněl, že uplynulo právě pět let od vzniku Manifestu D.O.S.T., který shrnuje základní myšlenky a postoje v obraně suverenity a uspořádání našeho státu. Vicekancléř při té příležitosti pozval Semína k mikrofonu, který ocenil Hájkovu podporu jeho sdružení, avšak podivil se, že Petr Hájek ještě manifest nepodepsal. „Říkám si, že by v tento den vlastně bylo příznačné, kdybyste se přidal mezi signatáře,“ řekl překvapenému Hájkovi.

Ten odpovídal ve smyslu, že ještě v životě nic nepodepsal. „Nepodepsal jsem Chartu 77, nepodepsal jsem ani Několik vět či Dva tisíce slov, nebo další podobné nesmysly a blbosti,“ kritizoval Hájek. Nakonec však uvedl, že dnešní doba je natolik závažná a přelomová, že je zapotřebí, aby Manifest D.O.S.T. podepsal a následně tak přímo učinil.

Poté už Klausův vicekancléř vyzval hosty k volné zábavě, při které si mohou zakoupit knihu, kterou jim rád podepíše. „Pokud je tu někdo v sociální tísni, rád mu knihu věnuji. Přesto myslím, že by bylo pravicové, aby si ji ostatní koupili,“ dodal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…