Petr Lachnit: Olympijské nehry. Nikde není vítán host, který nejprve zkritizuje dům, pak jídlo a nakonec hostitele

23.02.2014 11:05

„Myšlenka novodobých olympijských her se inspirovala antickým Řeckem. Olympiáda v Řecku, rozděleném tehdy do mnoha městských států, byla velkolepou sportovní i kulturní událostí pro celý poloostrov. Úcta, které se tehdejší hry těšily, se nejsnáze dokladuje tím, že po dobu her nastal klid zbraní v celém Řecku,“ píše ve své na výsost aktuální úvaze 1. zástupce starosty městské části Praha 5, JUDr. Petr Lachnit. A pokračuje…

Petr Lachnit: Olympijské nehry. Nikde není vítán host, který nejprve zkritizuje dům, pak jídlo a nakonec hostitele
Foto: Redakce
Popisek: Petr Lachnit, zástupce starosty Městské části Praha 5

Čestné zápolení bylo tehdejším ideálem. Zajímavé je, že přes tehdejší vynikající znalost účinků léčivých, jedovatých a povzbuzujících rostlin, jsem nikdy neslyšel o žádné dopingové aféře.

Coubertinovy ideály byly obdobné. Počátky novodobých her byly zřejmě takové. Možná i proto, že byly poměrně skromné. Jak stoupala jejich prestiž, přibývalo afér. První skutečně velkolepé hry byly v roce 1936 v Berlíně. Současně o nich můžeme hovořit jako o prvním politickém zneužití této sportovní myšlenky. Náhoda? Zdá se, že spíš zákonitost.

Po druhé světové válce se nějakou dobu zdálo, že se lidstvo vrátí k olympijským ideálům. Opravdu jenom zdálo. Londýn, Helsinky, Melbourne, Řím, Tokio. Pokud tam byly nějaké problémy, byly z dnešního pohledu naprosto zanedbatelné. Politický neklid se trochu projevil v Mexiku, ale stále v toleranci. Pak přišel Mnichov 1972. Teroristický útok na izraelské sportovce. Jako by se tím započala nová historie olympijských her. V rozděleném světě se dostávala olympijská myšlenka stále pod větší politické tlaky. Současně s tím přibývalo a stále přibývá nekalých sportovních praktik, dopingových afér. Za největší nepochopení olympijské myšlenky považuji bojkot her. Moskva, Los Angeles. Jakoby mocní tohoto světa nechtěli soutěžit ve sportovních disciplínách, ale v aroganci. Vše, co děláme my, je dokonalé. Vše, co dělají druzí, má jenom chyby a nedostatky.

Tak bohužel vypadá olympijská myšlenka také v podání části českých médií. V Soči je všechno špatně. A všechno zavinila ruská politika. Jako by si tito čeští novináři nevšimli, že tím už nebojují proti socialismu. Rusko už dlouho nebuduje socialismus. Je to kapitalistický stát se všemi výhodami a problémy kapitalismu.

Žádná olympiáda není bez problémů. Nebude to ani v Soči, ani jakákoli další. Jenom nechtějme rozleptat podstatu her posměvačnou kritikou. Nikde není vítán host, který nejprve zkritizuje dům, pak podávané jídlo a nakonec hostitele. Pokud se tak bude chovat, musí počítat s tím, že se mu to vrátí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…