Petříček chce vrátit do zahraniční politiky lidská práva. A začne hned příští měsíc, až bude se Zemanem v Číně

18.10.2018 9:19

Nový ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) má jasno v tom, na které stránky české diplomacie chce navazovat. Boj za lidská práva bude jedním z jeho klíčových témat. Ve vyjádření pro server iHNed.cz zdůraznil, že s Čínou a Ruskem hodlá o dodržování lidských práv hovořit velmi otevřeně.

Petříček chce vrátit do zahraniční politiky lidská práva. A začne hned příští měsíc, až bude se Zemanem v Číně
Foto: repro ČT
Popisek: Tomáš Petříček

„Chci tradiční českou podporu lidských práv zbavit ideologie a přenést ji do praktičtější roviny. Kromě občanské společnosti je třeba podpořit nezávislá média a odbory,“ uvedl Petříček, kterému bylo v roce 1989 osm let a 90. léta, ve kterých byla lidská práva skutečně akcentována, prožil jako teenager.

Zda obhajobu lidských práv myslí vážně se může ukázat na své první delší cestě po boku prezidenta Zemana. V listopadu Petříček poletí s Milošem Zemanem a s podnikateli do Číny. „S čínskými partnery je třeba o lidských právech mluvit otevřeně, i s těmi ruskými,“ poznamenal k tomu Petříček.

Vedle obhajoby lidských práv se chce věnovat rozvíjením vztahů s africkými státy, kde jednak vidí ekonomické příležitosti a jednak má na zřeteli, že z Afriky do EU přichází velké množství migrantů, které je třeba udržet v jejich zemích. Připustil také, že by Česko mohlo přijmout několik prověřených uprchlíků.

Ze zřetele nepouští ani vztahy s Německem jako s naším největším obchodním partnerem. Českou republiku chce jasně zakotvit v EU a v západních strukturách, protože nabízí řád a pravidla, jejíž dodržování je pro stát naší velikosti vždy výhodnější, než případný mezinárodní chaos a uplatňování práv silnějšího.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…