Pietní vzpomínka na Vítkově symbolicky ukončí misi v Afghánistánu

03.09.2021 6:15

Vzpomínkou na padlé vojáky a slavnostním nástupem na pražském Vítkově dnes česká armáda symbolicky ukončí své dvacetileté působení v Afghánistánu. Pietní připomínky zahraniční mise, na které sloužilo asi 11.500 českých vojáků, se zúčastní ústavní činitelé, zástupci armády i současní a bývalí vojáci, kteří v Afghánistánu působili. Doprovodí ji přelet vojenské techniky nebo výstava o historii mise.

Pietní vzpomínka na Vítkově symbolicky ukončí misi v Afghánistánu
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Nástup vojáků

První čeští vojáci odletěli do Afghánistánu v roce 2002, působení v zemi jich 14 nepřežilo. Právě na kolegy, kteří se z mise nevrátili, budou vojáci během piety vzpomínat. Součástí proto bude i modlitba hlavního kaplana Jaroslava Knichala.

Účast na asi hodinové akci potvrdili premiér Andrej Babiš (ANO), ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) nebo náčelník generálního štábu Aleš Opata. Vojenský historický ústav i armáda na Vítkově představí vozidla, která byla na misích používána, připravena je také výstava o historii mise.

Česká republika své vojáky z Afghánistánu ve spolupráci se spojenci stáhla na konci června. Většina politických představitelů Česka odchod ze země kritizovala, a to včetně prezidenta Miloše Zemana. Podle něj se bude muset NATO do Afghánistánu vrátit, protože Tálibán v zemi opět vytvoří teroristická centra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…