Piráti: Klimatická změna je hrozba, o níž Babiš mlčí

11.08.2021 13:28

Česká pirátská strana se vyjádřila ke zprávě mezivládního panelu pro změnu klimatu, v níž odborníci potvrzují, že klimatickou změnu působí člověk svou činností, a ovlivňuje tak celou planetu. Podle Pirátů jsou emise skleníkových plynů hrozbou, o níž premiér Andrej Babiš (ANO) mlčí.

Piráti: Klimatická změna je hrozba, o níž Babiš mlčí
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

„Na tiskové konferenci zástupci mezivládního panelu varovali všechny státy před tím, kam směřujeme, pokud nebudou globálně rapidně sníženy emise vypouštěných skleníkových plynů a přijata naléhavá opatření na zpomalení klimatické změny,“ uvádějí Piráti ve svém stanovisku.

„Přestože premiér Babiš v Bruselu podpořil celoevropskou strategii pro boj s klimatickou změnou Zelená dohoda pro Evropu, doma o hrozbách změny klimatu mlčí. Stejně jako například řešení kauzy Bečva, to totiž není pro naši vládu priorita, ba co víc, téma se jim patrně nehodí do volební kampaně. Premiér Babiš veřejně mluví jen o tom, že si z Bruselu nenecháme nic nakazovat. Naprosto ale ignoruje změny a příležitosti, které může přinést legislativní balíček Fit for 55 pro ochranu klimatu, pro náš průmysl a spravedlivou transformaci uhelných regionů, ale i pro ekonomiku. Samozřejmě, že tato transformace musí být ekonomicky citlivá k lidem, neboť nemáme takové platy a důchody jako západní Evropa, a to zodpovědný politik musí zohlednit, ale zhoršující klima na planetě nelze opomíjet. Piráti jdou do voleb s programovým balíčkem Důraz na klima, ochrana naší planety i příležitostí pro budoucí generace je naše zodpovědnost,“ uvádí předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Nikdo se již nemůže cítit před pokračující změnou klimatu v bezpečí a každá tuna CO2 přispívá k oteplování naší planety. Klimatické výkyvy se projevují ve všech regionech světa se vzrůstající četností a intenzitou. Naše generace je poslední, která může zabránit postupujícímu oteplování planety, a když my nic neuděláme, tak kdo? Proto Piráti bojují za co nejrychlejší ukončení spalování uhlí a fosilních paliv. Plně podporujeme evropskou strategii Zelená dohoda pro Evropu a legislativní balíček Fit for 55. Česká republika musí přispívat k novým cílům v dosažení uhlíkové neutrality a udržení globálního oteplování do 1,5°C,“ komentuje závěry hodnotící zprávy pirátská poslankyně Dana Balcarová.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

„Ministr Brabec se zase chlubí dotační podporou na sázení stromů a program Nová zelená úsporám, čímž řešení pro ochranu klimatu přenáší pouze na občany. Ti mají podle pana ministra sázením stromů a zateplováním svých domů zachránit Českou republiku před dopady klimatické změny, zatímco stát bude nadále dělat pouze základní minimum, aby uspokojil alespoň ty nejnižší požadavky EU. V adaptačních opatřeních týkajících se ochrany krajiny, půdy, revitalizace vodních toků a především ukončení spalování uhlí, stát vyloženě selhává,“ dodává Balcarová.

„Je absolutně nezpochybnitelné, že klimatickou změnu působí člověk svou činností a ta že již ovlivňuje všechny regiony na planetě, ať už jde o požáry, povodně nebo sucha. Aktuální zpráva Mezivládního panelu pro klimatickou změnu přináší zatím nejlepší podklad o tom, jak klimatická změna funguje a probíhá a jak na ni nejlépe reagovat,“ dodávají Piráti s tím, že zpráva se stane zcela zásadním materiálem pro klimatickou konferenci COP26 v Glasgow, jíž se také zúčastní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…