Piráti a STAN: Jak pomoci dětem i rodičům

11.08.2021 13:21

Piráti a Starostové navrhují po vzoru Německa nebo Rakouska zavedení tzv. „Tagesmutter“ nebo „Tagesvater“, tedy „matka či otec přes den“, což je v zásadě systém obcí kontrolovaného hlídání dětí. Podle místopředsedkyně Pirátů Olgy Richterové by to byla další alternativa ke školkám a k dětským skupinám. „Je to v zásadě povýšení běžného sousedského hlídání,“ řekla Richterová s tím, že by činnost byla státem dotována.

Piráti a STAN: Jak pomoci dětem i rodičům
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Olga Richterová

„Naší velkou inspirací je Německo, Rakousko a Dánsko jakožto země, které netlačí jednu možnost péče jako tu jedinou správnou, ale zdůrazňují svobodu volby, aby bylo možné slaďovat kariéru i profesní růst. Tyto země podporují nejen školky, nejen své ekvivalenty dětských skupin, ale také tzv. Tagesmutter nebo Tagesvater,“ vysvětlovala Richterová na tiskové konferenci.

Typicky by to podle ní mohli být lidé ve středním věku, nejčastěji ženy, které vychovávají vlastní děti a než se navrátí do práce z mateřské dovolené, přivydělají si hlídáním dalších dětí s tím, že později hlídání mohou mít i jako plnohodnotnou profesi.

„Jde o velice jednoduchý systém, který je garantovaný co do kvality vzdělávání a podmínky ochoty být občas kontrolován ze strany obcí, jakmile chcete být v podporovaném systému. Je to v zásadě povýšení běžného sousedského hlídání. Jakmile můžete mít státní příspěvek, odpadá celá řada administrativních i finančních bariér,“ představovala koncept Richterová.

Nový systém by podle Richterové znamenal další možnost, jak sladit kariéru a rodinu. „Je zásadní, aby si lidé mohli vybrat to, co chtějí. Podpora slaďovaní práce a péče tím, že ženy nevypadnou z trhu práce na příliš dlouho, je prioritou koalice. Na pracovním trhu nám v ČR stále chybí značné množství kvalifikovaných lidí. Systém je flexibilní a je to možnost, jak podpořit péči v rodinném prostředí,“ dodala Richterová.

„Vídeňské denní matky vyjdou rodiče na zhruba 100 eur měsíčně,“ řekla s tím, že zatím není jasné, kolik by platili čeští rodiče a kolik by na podporu této služby hlídání dětí přispíval stát. Na placené domácí hlídání by si podle Richterové mohl člověk vzít maximálně pět dětí, což by záleželo na tom, jaké prostředí může u sebe doma nabídnout.

Nový systém Tagesmutter a Tagesvater zatím nemá český ekvivalent. „Asi nejpřesnější  je hlídání přes den. Slovo chůva to nevystihuje, protože to zahrnuje jen ženy,“ dodala Richterová.

O problematice sladění rodinného a profesního života pohovořila také místopředsedkyně hnutí STAN Věra Kovářová, podle níž se musí taktéž navýšit počet míst ve školkách. „Dřívější návrat maminek do pracovního režimu má pozitivní dopad nejen pro ně samotné, ale i pro stát. Přesto se ukazuje, že v České republice chybí předškolní zařízení. Budova mateřské školy je základ, protože pokud rodiče nezískají místo pro dítě v předškolních zařízeních, tak mají výrazné bariéry pro návrat do zaměstnání. Je 33 tisíc žádostí, které nebyly schváleny o místo v mateřských školách,“ prohlásila Kovářová.

Firmy by podle Kovářové také měly častěji zavádět flexibilní pracovní úvazky tak, aby se mohli zaměstnanci dříve vracet z mateřské dovolené. „Velké firmy už dnes nabízejí zkrácené úvazky a my je chceme v tomto úsilí dále motivovat například skrze úlevy na zdravotním pojištění ze strany zaměstnavatele,“ dodala za koalici Kovářová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…