Piráti se hádají, europoslankyně Gregorová je hrdá. Vnitrostranická demokracie vynahradí tucet špatných kampaní

11.08.2021 18:44

Se současnou kampaní Pirátů panuje nespokojenost i uvnitř strany. A jsou tací, kteří tuto situaci chtějí řešit ještě před tím, než voliči začnou házet hlasy do uren. Například pražský pirát Adam Jaroš, který navrhuje odvolat vedoucího mediálního odboru (MO). A tím je Mikuláš Ferjenčík. Jaroš rozpoutal hlasování na Pirátském fóru a vyčítá Ferjenčíkovi opravdu ledacos včetně toho, jak je protežována jeho sestra, poslankyně Olga Richterová, nebo že kampaň necílí na jádro věrných voličů. Své k tomu napsala i europoslankyně Markéta Gregorová.

Piráti se hádají, europoslankyně Gregorová je hrdá. Vnitrostranická demokracie vynahradí tucet špatných kampaní
Foto: Repro FB
Popisek: Europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti)

Hned se ozvaly hlasy, že provádět změny tak krátce před volbami je hloupé, zaznělo dokonce, že se jedná o „taktickou sebevraždu“ a navíc, tyto úvahy prý zavdají titulkům v médiích.

„Možnost lidí jednat o odvolání někoho, koho si zvolili, je pro mě zásadní součást naší vnitrostranické demokracie. Nejde o vnitřní rozkol, ale formu zpětné vazby. Jsem hrdá, že taková strana existuje a že si ji takovou stále držíme. To mi vynahrazuje tucet špatných kampaní,“ napsala Gregorová k celé věci na svém twitterovém účtu. 

Možnost lidí jednat o odvolání někoho, koho si zvolili, je pro mě zásadní součást naší vnitrostranické demokracie. Nejde o vnitřní rozkol, ale formu zpětné vazby. Jsem hrdá, že taková strana existuje a že si ji takovou stále držíme.
To mi vynahrazuje tucet špatných kampaní.

— Markétka Gregorová (@MarketkaG) August 11, 2021

„Vzhledem k tomu, že v dosavadní ‚vydařené‘ kampani dochází k nulové sebereflexi a směje se nám už kdekdo, ať jde o amatéry či odborníky na marketing, voliče Pirátů či voliče kohokoliv jiného, rád bych tímto vyvolal jednání o odvolání Mikuláše Ferjenčíka z pozice vedoucího MO. MO evidentně nezvládá své kompetence a kromě kvalitativních dat (aka sociální sítě se nám smějí) máme již i kvantitativní (klesáme v průzkumech). Můžeme se klidně rozbrečet, jak jede dezinfo scéna a nikdo nás nemá rád, nebo se můžeme taky chytit za nos a třeba s tou kampaní ještě něco udělat,“ argumentuje Jaroš, proč „jde po Ferjenčíkovi“, a přidává ukázku z průzkumů, ve kterých Piráti od května klesají.

Mikuláš Ferjenčík

  • Piráti
  • Právě jsem se vrátil z Parlamentu.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Podle Jaroše je problém v tom, že kampaň necílí na pirátské jádro, tudíž si jejich věrní už nemyslí, že jsou stranou pro ně. A také že se Piráti snaží při kampani nikoho neurazit. „Nutno připomenout, že strategické rozhodnutí ‚core voliče nemusíme oslovovat‘ učinil a donedávna – i přes ztrátu 5 % jádra – hájil právě Mikuláš,“ dodává pirát. Kritizuje také rozhodnutí se bránit argumentem, že se o Pirátech šíří nepravdy.

Kampaň pro mladé a seniory je prý dělaná na koleni. Navíc má Ferjenčík podle Jaroše i střet zájmů – „poslanec, kandidát, vedoucí MO, sourozenec nejprotežovanější poslankyně (včetně témat, kde to nedává smysl aka Olga zalévá květiny)“.

Problémy kampaně jsou dle piráta Jaroše bagatelizovány a dokonce je bráněno tomu, aby si jednotliví zaměstnanci ve volebních štábech kampaň upravili, a Ferjenčík dle Jaroše nevyvodil odpovědnost. Vyčetl mu také, že nevhodně komentoval práci novinářů, když se na facebooku hádal s Apolenou Rychlíkovou z A2larmu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…