Piráti žádají hlavu Blažka. Chtějí se domluvit se STAN

18.09.2023 21:55 | Monitoring

Piráti ve stranickém hlasování schválili ustanovení o výzvě k okamžitému odvolání Pavla Blažka z postu ministra spravedlnosti. Celkem hlasovalo 545 členů a členek strany, z toho 331 hlasovalo pro přijetí ustanovení. To podle tiskové zprávy přímo reaguje na „problematické“ setkání Blažka s poradcem bývalého prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým.

Piráti žádají hlavu Blažka. Chtějí se domluvit se STAN
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Celostátní fórum Pirátů dnes (pondělí, 18. září) schválilo ustanovení, podle kterého má jejich vládní a poslanecký tým v rámci svých možností navrhnout okamžité odvolání Pavla Blažka z jeho postu ministra spravedlnosti. Ustanovení navazuje na předchozí stanovisko Pirátů, že jeho setrvání ve funkci ohrožuje důvěru ve spravedlnost a právní stát České republiky. Vydáno je i v reakci na kontroverzní setkání Pavla Blažka s lobbistou Martinem Nejedlým.

„Pro nás je klíčové, aby mohli mít občané na rozdíl od éry Andreje Babiše důvěru ve stát, systém a spravedlnost. Mnohahodinové setkání ministra spravedlnosti s lobbistou tohoto typu, které nebylo veřejnosti dostatečně hodnověrně vysvětleno, skutečně podrývá důvěru ve vládu a vzbuzuje u občanů mnoho otázek. V případě Pavla Blažka se navíc bohužel dlouhodobě objevuje kontroverzí celá řada. Kritika vůči některým jeho krokům nejde jen od Pirátů, ale hlavně od veřejnosti, investigativních médií, protikorupčních organizací,“ uvedl předseda Pirátské strany Ivan Bartoš.

Piráti se proti činnosti Pavla Blažka vyslovili už v minulosti, a to v případě prošetřování bytové kauzy v Brně.

Pro přijetí ustanovení se vyslovilo 331 z 545 členů strany, kteří hlasovali o možných variantách postupu. Bartoš byl vyzván ke zjištění názorů na věc poslanců a ministrů STAN, odpovědnost za konečné řešení je nicméně podle slov Bartoše na ODS: „Je namístě rovněž oslovit naše koaliční partnery ze STAN, jak věc v tuto chvíli vnímají. Odpovědnost za další řešení je na ODS, která odpovídá za celkový obraz a fungování vlády i Ministerstva spravedlnosti. To za ni nikdo jiný udělat nemůže.“

Premiér Petr Fiala (ODS) se vnitrostranické procesy Pirátů rozhodl nekomentovat. „Nebudu komentovat vnitrostranické procesy jiných stran do doby, než mě s výsledky hlasování seznámí pan předseda Bartoš. Je ale důležité říct, že personální obsazení jednotlivých resortů je podle koaliční smlouvy v rukou jednotlivých stran,“ uvedl Fiala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ehm ..............., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseviam , 19.09.2023 11:59:41
Piráti se čtyřmi mandáty žádají .............. sranda.

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…