Pirátskému politikovi hrozí až pět let za šíření toxikomanie. Znáte ho

01.10.2021 9:50

Magazín Legalizace a jeho šéfredaktor Robert Veverka, známý jako komunální politik, zastupitel Prahy 2, člen bezpečnostní komise Rady městské části Praha 2 a aktivista za legalizaci konopí, čelí obvinění ze šíření toxikománie s hrozbou odnětí svobody až na pět let nebo peněžitým trestem. „Osvěta není zločin, sejdeme se u soudu,“ vzkazuje ve svém prohlášení Veverka, podle kterého jde o účelově a lživě zpracovanou obžalobu.

Pirátskému politikovi hrozí až pět let za šíření toxikomanie. Znáte ho
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pirátský politik Robert Veverka

„Přátelé, boj o svobodu tisku právě začíná,“ oznamuje Veverka na svém facebookovém profilu. Na svém webu pak přidává vyjádření k obvinění ze šíření toxikománie, které označuje za účelové.

š

„Účelově, stigmatizačně až lživě zpracovaná obžaloba, která stojí na mylném dojmu a omezeném výkladu policie, že pěstování a zpracování konopí je snad nelegální nebo že jakákoli zmínka o konopí je automaticky šířením toxikománie, je nebezpečným precedentem, který si v ničem nezadá s totalitní šikanou a cenzurou. Je mou povinností bojovat nejen za právo na existenci magazínu Legalizace, ale i za práva všech tištěných i elektronických médií, která se kdy slovem o konopí zmínila nebo tak v budoucnu hodlají učinit,“ říká ke svému obvinění šéfredaktor Veverka.

Anketa

Je podle vás Viktor Orbán diktátor?

6%
82%
hlasovalo: 29729 lidí

Smyslem existence magazínu Legalizace je podle jeho slov od samého počátku poskytovat ucelené, komplexní, objektivní a vyvážené informace o rostlině konopí v kontextu botanickém, průmyslovém, zdravotním i právním.

Od vzniku v roce 2010 tak nabízí na svých stránkách rozhovory se známými osobnostmi, články o legislativě omamných látek, technologiích a postupech pěstování konopí, informace o možnostech konopné léčby, studie a vědecké poznatky, reportáže a zprávy z domova i zahraničí nebo články o historii a kultuře.

Cílem Veverkova magazínu je též poukazovat na tristní stav protidrogové politiky, která svým úsilím nenaplňuje deklarovaný záměr světa bez drog; naopak současná prohibiční legislativa zvyšuje závislostní rizika a cílí převážně na represi rizikových skupin. Magazín Legalizace nikdy nenabádal ke zneužívání jakékoli návykové látky, naopak supluje roli státu v situacích, kdy se například legálním konopným pacientům běžně nedostává informací, jakým způsobem mají nakládat s předepsaným konopím nebo jaká jsou s užíváním takového konopí spojena možná rizika či nežádoucí vedlejší účinky.

I dle odborných posudků je magazín Legalizace jednou z nejvýznamnějších složek systému terciární prevence na úseku ochrany společnosti před omamnými látkami a negativními dopady jejich zneužívání.

Vzhledem k tomu, že konopí je dle zákona běžnou zemědělskou plodinou a současně rostlinou mající status léčiva a jeho pěstování je za podmínky dodržení zákona č. 167/1998 Sb. povoleno bez zvláštního oprávnění a zároveň je dovoleno nakládání s takovýmto konopím včetně jeho zpracování, považuje magazín Legalizace obvinění z trestného činu šíření toxikománie nejen za systémovou chybu a prokazatelnou neznalost konopné legislativy ze strany orgánů činných v trestním řízení, ale zároveň za hrubé omezování svobody projevu a práva na informace, jež jsou garantované Listinou základních práv a svobod.

Hlavní soudní líčení se koná v úterý 5. října 2021 v 8.30 hodin u Okresního soudu v Bruntále.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…