Pitomosti, arogance! Kalousek v ČT nadával, až mu padala rouška. Zrazujeme prý NATO

25.03.2020 6:31

Stát se snaží připravit na to, aby nutná opatření k záchraně životů co nejméně poškodila lidi a ekonomiku – vládní návrhy dnes potvrzovala Sněmovna a ukázala mimořádnou souhru. Na téma v Událostech, komentářích na ČT24 hovořil vicepremiér Karel Havlíček (nestr. za ANO), který se dostával do názorového střetu s předsedou klubu poslanců TOP 09 Miroslavem Kalouskem kvůli nevyvážené pomoci, kterou chce vláda poskytnout firmám a živnostníkům.

Pitomosti, arogance! Kalousek v ČT nadával, až mu padala rouška. Zrazujeme prý NATO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

„Dnes jsme v situaci, kdy jsme odizolovali část ekonomiky, a to do takové míry, že zde máme obchody, služby, provozovny a fabriky, jejichž příjmy jsou nyní nulové,“ uvedl Havlíček s tím, že včera proto vláda schválila kurzarbeit, který umožňuje kompenzace mezd, aby se firmy nadechly.

Anketa

Kterou písničku by měl hrát rozhlas pro zlepšení nálady?

hlasovalo: 20087 lidí

Z krize je podle něj potřeba se proinvestovat. „Budeme proto investice navyšovat. Navýšíme investice do Státního fondu pro dopravní infrastrukturu už letos,“ poukázal na další plán vlády, aby se zabezpečily dodávky průmyslu i práce stavebníkům.

Mezitím, co Havlíček hovořil, Kalousek nesouhlasně kroutil hlavou. Podle něj je to učinná pomoc velkým firmám a jejich zaměstnancům a dokončení likvidace živnostníků. „Jestli to něco není, tak to není vyvážené. Dnes jsme ve Sněmovně schválili ošetřovné, ale pro zaměstnance, živnostník, který je doma s dítětem, žadné ošetřovné dnes nemá,“ dal za příklad.

Podobně podle něj není vyvážený ani schválený kurzarbeit: „Schválili jsme masivní podporu pro firmy se zaměstnanci, ale živnostník, který má skutečně kvůli rozhodnutí vlády ze dne na den nulu, tak jediné, čím mu ulevujeme, je, že nebude několik měsíců platit zálohy,“ uvedl Kalousek s připomínkou, že to absolutně nic neřeší, takový živnostník svou živnost zavírá.

„Proto říkám, že je to dokončení likvidace živnostníků. Ostatně na tom vláda poměrně dlouho pracovala. Náš apel na to, aby lidé z rozhodnutí vlády dostali nějakou kompenzaci, jde naprosto mimo,“ rozčiloval se předseda klubu poslanců TOP 09.

Anketa

Podporujete předsedu vlády Andreje Babiše? (Ptáme se od 24.3.2020)

93%
7%
hlasovalo: 39607 lidí

Havlíček připustil, že u živnostníků není řešení jednoduché. „Musíme postupovat krok za krokem, už jen tyto náležitosti vyjdou stát na zhruba 25 miliard korun,“ zdůraznil ministr průmyslu a obchodu a podotkl, že pokud by se situace nevyvíjela dobře, je stát připraven opětovně pomoci.

Připomněl, že obchody jsou v Česku zavřené teprve týden, ale už nyní je schodek státního rozpočtu 200 miliard korun. „Nechme si trochu něco na pozdější dobu,“ prosil Havlíček na kameru podnikatelské segmenty o pochopení.

Kalousek se neudržel a kritizoval vládu za to, že od ní dnes zaměstnanec dostal informaci, že do konce školního roku mu bude vypláceno ošetřovné, musí-li zůstat s dítětem doma, zato živnostník takovou jasnou informaci nemá. „Ti lidé to měli dostat ve stejný čas, ve stejné výši! Pan ministr není ani schopen dnes říct, jestli to bude do konce školního roku,“ udeřil na Havlíčka.

„Tady je k živnostníkům jiný metr než k velkým firmám, a to výrazným způsobem,“ rozvášnil se Kalousek, až si musel dokola srovnávat roušku, která mu v zápalu řečnění sjiížděla neustále z obličeje. Je toho názoru, že budoucnost v době povirové stojí právě na malých a středních podnicích.

„Je tady milion živnostníků a my nejsme schopni zasaturovat je jako velké firmy,“ vysvětloval dál Havlíček.

To už se ale o slovo horlivě hlásil Kalousek a uvedl tři důvody, proč rozpočet nemohli podpořit. „Nebylo to proto, že má obrovský deficit. Ale proto, že je tam nulová ochota šetřit na provozních výdajích jednotlivých ministerstev,“ což označil za velmi nefér.

Všechny firmy nyní bojují o život. „Živnostníci přemýšlejí, jestli přežijí, a státní úřad je naprosto happy, jako kdyby žádná krize nebyla,“ rozvášnil se Kalousek, až si opět musel nandavat spadlou roušku. „Je to mimořádná arogance a nefér k lidem, kteří jsou nyní na nulových příjmech,“ řekl jasně šéf poslaneckého klubu TOP 09.

Anketa

Co soudíte o Miroslavu Kalouskovi?

hlasovalo: 43933 lidí

Jako druhý důvod pak uvedl, že v rozpočtu není jedna jediná koruna jako kompenzace těm, kterým vláda řekla, že od zítřejšího dne nesmějí produkovat. „A třetí důvod, proč jsme to nemohli podpořit, jsou naprosto zvrácené priority. Jediná úspora, kterou vláda udělala, byla na obraně státu, tedy ještě snížila náš závazek vůči NATO, než na pitomosti, jako je sleva na jízdném,“ kroutil Kalousek hlavou.

„Dovolím si shrnout tři priority novely státního rozpočtu: první je účinná podpora velkým firmám, druhá dokončení likvidace živnostníků a třetí je zpochybnění našich spojeneckých závazků v NATO,“ konstatoval Kalousek.

Jeho slova pak ministr Havlíček smetl ze stolu s komentářem, že to je jen „politická rétorika“, Kalousek však rozmáchl rukama a s ironickým smíchem ministra upozornil, že to jsou pouze čísla. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…