Podívejte se, jak dopadl radikální imám v Rakousku

17.03.2016 19:22

Soud ve Štýrském Hradci poslal na šest let do vězení radikálního imáma čečenského původu, který verboval bojovníky pro Islámský stát. Další dva radikálové mužského pohlaví by si měli odsedět po pěti letech a odsouzená žena patnáct měsíců. Všichni tři muži se však proti rozsudku ihned odvolali, žena si vzala čas na rozmyšlenou.

Podívejte se, jak dopadl radikální imám v Rakousku
Foto: repro youtube, tan
Popisek: V ulicích Islámského státu

Případ se projednával před soudem ve Štýrském Hradci a vyslechnuta byla vedle dvaačtyřicetiletého imáma, také zmíněná manželka muže, který na popud samozvaného imáma odjel do Sýrie a byl tam zabit. Jeho manželce poté imám nabídl, že se může stát jeho třetí manželkou, a souhlasil s adopcí jejích tří dětí. Mladá žena se však před soudem neocitla jen jako svědkyně, protože se na popud imáma pokoušela i se svými dětmi také dostat do Sýrie.

Úmysl se ženě však nakonec nezdařil a byla zadržena policií na rakouských hranicích, kterou před tím o celé záležitosti informovali její příbuzní. Obviněný Čečenec sice kázal v mešitě ve Štýrském Hradci, ale neměl pro vykonávání této činnosti žádnou odbornou kvalifikaci. Před soudem se podle internetového serveru The Local.at ocitl také muž, který odjel do Sýrie točit propagandistické filmy pro Islámský stát.

Identita dalšího obviněného nebyla odhalena, ale jedná se o bývalého bojovníka ISIS, který se stal součástí programu na ochranu svědků. Tři muži a žena byli rovněž obviněni ze členství v teroristické organizaci. Zmíněný čečenský imám si odsedí ve vězení šest let, další dva muži byli odsouzeni k pěti letům a žena na patnáct měsíců odnětí svobody. Statní žalobce na adresu tři odsouzených mužů poznamenal, že si zasloužili nejtvrdší trest.

„Zdá se, že Rakousko je pro džihádisty z Čečenska ideální zemí: Odtud mohou jít bojovat do Sýrie a nechat tu své ženy a děti, aby se o ně postaral náš stát. V Sýrii se mezitím oni sami dopouštějí loupeží, vražd, znásilňování a vůbec všeho, co nemá nic společného s bojem proti Asadovi. Ideje Islámského státu odpovídají fašismu, národnímu socialismu či komunismu za éry Stalina. Tito lidé si připadají jako hrdinové, když mají v rukách zbraň. Bez ní jsou však zbabělí a schovávají se za své ženy, které nutí lhát v jejich prospěch,“ konstatoval státní žalobce.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…