Podle Vatikánu pád komunismu obnažil spory mezi církvemi

18.11.2014 6:55

Konec komunistických režimů ve východní Evropě, který nastal před 25 lety, nebyl pro křesťanství jen pozitivní, protože zároveň vynesl na povrch napětí mezi římskokatolickou a ruskou pravoslavnou církví. Podle agentury Reuters to řekl vysoce postavený představitel Vatikánu, kardinál Kurt Koch.

Podle Vatikánu pád komunismu obnažil spory mezi církvemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kostel, ilustrační foto

Podle nynějšího šéfa Papežské rady pro jednotu křesťanů a bývalého basilejského biskupa se totiž obě církve dostaly ve východoevropských zemích, kdy byla obnovena náboženská svoboda, do střetu. Patrné to bylo například v Rumunsku a zejména na Ukrajině. Ruská pravoslavná církev Vatikán obvinila, že se snaží prostřednictvím řeckokatolické církve získat zpět pozice a zapudit příznivce pravoslaví zastupovaného moskevským patriarchátem. Římskokatolická církev tyto pohnutky popírá.

Moskva ale na svém tvrzení trvá a opírá o to i svou neochotu sbližovat se s římskokatolickou církví. Vatikán tak se svou politikou sbližování náboženství u ruské pravoslavné větve neuspěl.

Konstantinopolský patriarcha Bartoloměj spolupráci podporuje

Jinde se mu ale daří víc, o čemž svědčí plánovaná cesta papeže Františka příští měsíc do Istanbulu, kde se setká s konstantinopolským arcibiskupem a pravoslavným patriarchou Bartolomějem I., který naopak spolupráci podporuje.

Koch upozornil, že zatímco pronásledování křesťanů na Blízkém východě katolíky spojuje - pravoslavné a protestanty, nynější krize na Ukrajině naopak napětí mezi církvemi zvýšila.

„Opakovaně jsme si vyslechli velké stížnosti od ruské pravoslavné církve," řekl. „Je to nešťastné, protože kostely mají být prvkem jednoty a smíření," dodal.

Metropolita Hilarion, muž číslo dvě v moskevském patriarchátu, využil pozvání na vatikánskou synodu o rodině minulý měsíc k tomu, aby obvinil ukrajinskou řeckokatolickou církev, že se snaží k sobě nalákat pravoslavné věřící.

Vliv na vzájemné nepřátelství má v tomto ohledu politika. Ruský zábor Krymu a „ochranu ruskojazyčného obyvatelstva" na Ukrajině moskevský patriarchát podpořil, čímž si vysloužil kritiku i ze strany ukrajinské pravoslavné církve, která je autonomní součástí ruské pravoslavné církve.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …