Podle amerického viceprezidenta USA nikdy nezmění názor na ruskou anexi Krymu

08.12.2015 12:28

Spojené státy nikdy nezmění svůj názor na ruskou anexi Krymu. V kyjevském parlamentu to dnes prohlásil americký viceprezident Joe Biden. Rusko podle něj okupací ukrajinského území porušilo a dál porušuje mezinárodní právo. „Ruskou anexi Krymu USA nikdy neuznají,“ ujistil viceprezident poslance.

Podle amerického viceprezidenta USA nikdy nezmění názor na ruskou anexi Krymu
Foto: europarl.europa.eu, tan
Popisek: Viceprezident USA Joe Biden navštívil Evropský parlament

Biden se intenzivně zabývá vývojem situace na Ukrajině, v Kyjevě je ve funkci viceprezidenta už popáté a ve stálém telefonickém styku je s prezidentem Petrem Porošenkem. Po příjezdu na Ukrajinu v pondělí oznámil novou finanční pomoc ukrajinské vládě, neopomněl ale zdůraznit význam hlubokých reforem a zejména vykořenění korupce.

Dnes americký viceprezident v parlamentu prohlásil, že očekávání ukrajinského národa od nynějšího vývoje je velmi vysoké. Dřívější pokus o demokratické reformy z let 2004 a 2005, známý jako oranžová revoluce, naděje nenaplnil. „Byli jsme svědky toho, že reformy ustupovaly a oligarchové odstranění od moci se vraceli,“ konstatoval Biden.

Americký představitel znovu poslancům připomněl naléhavou potřebu zásadních reforem. Svět podle viceprezidenta od Ukrajiny očekává „vítězství v boji s rakovinou korupce a s nelítostnou ruskou agresí“. Americký lid Ukrajince v obou těchto bitvách podporuje. „Agresoři po celém světě musejí pochopit, že tužby a přání národů nelze potlačit tanky,“ konstatoval Biden.

„Před každým z vás stojí úkol využít příležitost a vybudovat demokratické společenství, které obstojí ve zkoušce času. V sázce je mnoho. Můžete otočit kolem dějin na správnou stranu,“ řekl Biden. Dodal, že obhajoba svobody je společnou odpovědností prezidenta, vlády i zastupitelů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…