Podle ministerstva se ekonomická situace vlastníků lesů loni opět zlepšila

11.07.2014 12:33

Ekonomická situace vlastníků lesů se loni opět zlepšila. Nejvíc vydělávají lesy ve vlastnictví státu. Dál roste plocha lesních pozemků a zvyšují se celkové zásoby dřeva. V českých lesích bylo loni vytěženo celkem 15,3 milionů metrů krychlových surového dříví. Vyplývá to ze zprávy o stavu lesa a lesního hospodářství ČR v roce 2013, kterou projednala tento týden vláda.

Podle ministerstva se ekonomická situace vlastníků lesů loni opět zlepšila
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Les, ilustrační foto

Po významném propadu hospodářského výsledku v letech 2006 až 2009 a jeho zlepšení v letech 2010 až 2012 se loni opět vylepšila ekonomická situace vlastníků lesů. „Nejvyššího zisku, včetně poskytnutých příspěvků a dotací, tak bylo dosaženo opět u lesů ve vlastnictví státu, a to 3557 korun na hektar lesa," uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka.

U lesů soukromých byl dosažený zisk 2535 korun za hektar lesa. Nejméně vydělávají lesy, které jsou v majetku měst a obcí - 1514 korun za hektar. Podle Ministerstva zemědělství ovlivnila výrazné zlepšení ekonomické situace u vlastníků lesů zejména trvalá poptávka po surovém dříví.

Rozloha lesů narůstá

Plocha lesních pozemků se v loňském roce meziročně zvýšila o 1842 hektarů. Částečně to způsobuje převis výměry nově zalesněných původně nelesních pozemků nad výměrou pozemků, které jsou z různých důvodů z lesa odnímány, částečně i díky zpřesňujícím se údajům z katastru nemovitostí.

V lesích v ČR bylo v roce 2013 vytěženo celkem 15,331 milionů krychlových metrů surového dříví. Výše těžby podle ministerstva nepřekročila celkový průměrný přírůst. Celkové zásoby dřeva v lesích se zvyšují.

Výrazně se zvýšil sběr lesních plodů, hlavně borůvek

Nadprůměrným byl loňský rok i z pohledu sběru lesních plodin. Na domácnost připadlo 12,79 kilogramu nasbíraných hlavních lesních plodin, když dlouhodobý průměr je 10,83 kilogramu na domácnost. Výrazně se zvýšil zejména sběr borůvek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…