Podle průzkumu CVVM prezidentovi důvěřuje polovina Čechů. Senát naopak pohořel

03.04.2020 21:09

Prezident Miloš Zeman se na začátku března těšil důvěře poloviny Čechů. Vládě důvěřuje 45 procent lidí. Oproti tomu výrazně hůře si u veřejnosti vede Senát Parlamentu ČR. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) z počátku března před vyhlášením nouzového stavu.

Podle průzkumu CVVM prezidentovi důvěřuje polovina Čechů. Senát naopak pohořel
Foto: FTV Prima / repro
Popisek: Prezident Miloš Zeman při projevu u příležitosti zasažení země nákazou koronaviru

Anketa

Podporujete Jana Hamáčka? (Hlasování od 2.4.2020)

37%
63%
hlasovalo: 17969 lidí
Důvěra v prezidenta od průzkumu uspořádaného v únoru poklesla, a to o jeden procentní bod na polovinu, vláda si naopak o dva procentní body polepšila.

Senátu důvěřovalo na začátku března 36 procent dotázaných, což byl meziměsíční pokles o dva procentní body. Sněmovna si pohoršila o tři procentní body na 34 procent.

Až 65 procent dotázaných důvěřovalo starostům, obecním zastupitelstvům 64 procent. V obou případech zde došlo k poklesu o jeden procentní bod.

O čtyři procentní body se v novějším průzkumu zvedlo hodnocení hejtmanů. Krajská zastupitelstva o dva.

S politickou situací celkově je spokojeno jen jednadvacet procent zapojených občanů. Zde lze spatřit pokles o 4 %. Dvě pětiny lidí nebyly zcela přesvědčeny a volily odpověď „ani spokojen, ani nespokojen“. 36 procent je s politickou situací u nás nespokojeno.

Spokojenější byli na počátku března především voliči ANO, ti, kdo důvěřují všem zkoumaným institucím a dotázaní, kteří se „spíše zajímají“ o politiku.

Průzkum se uskutečnil od 29. února do 11. března a zúčastnilo se ho 1012 lidí, není v něm tedy promítnuta situace po vyhlášení nouzového stavu. Změny do tří procentních bodů jsou podle CVVM považovány za možnou statistickou chybu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…