Podle šéfa bezpečnostní agentury Evropské unie jsou uprchlíci rizikem

20.12.2015 18:51

Fabrice Leggeri, šéf unijní agentury Frontex, která zajišťuje ochranu vnějších hranic EU, připustil, že do Evropy přicházející uprchlíci představují opravdu bezpečnostní riziko. Uvedl to v rozhovoru s německým nedělníkem Welt am Sonntag, kde rovněž upozornil, že mnozí běženci přicházejí s falešnými syrskými pasy, které je za situace občanské války v Sýrii obtížné kontrolovat.

Podle šéfa bezpečnostní agentury Evropské unie jsou uprchlíci rizikem
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Do Evropy letos přišly tisíce lidí prchajících před válkou a chudobou v zemích jako je Sýrie a Irák. Od teroristických listopadových útoků v Paříži ale zesílily obavy, že islamističtí radikálové vstupují na území EU mezi migranty, a to bez obav, že budou odhaleni.

„Velký příliv lidí, kteří nyní přicházejí do Evropy, aniž by byli zkontrolováni, samozřejmě představuje bezpečnostní riziko,“ řekl Leggeri, který ale zdůraznil, že by bylo chybou nahlížet na všechny uprchlíky jako na potenciální teroristy.

IS se dostal k tisícům nevyplněných pasů

Podle šéfa agentury Frontex nemůže nikdo v zemi, která si prochází občanskou válkou, zaručit, že všechny doklady, které vypadají jako skutečné, jsou opravdu vydány oficiálním úřadem nebo jsou jeho nositeli opravdu jejich oprávnění vlastníci. Tím Leggeri mimo jiné narážel na skutečnost, že po masakru v Paříži byl nalezen syrský pas u těla jednoho z teroristů a jeho otisky prstů se shodují s otisky osoby, která byla zaregistrována v říjnu při příchodu do Řecka.

V evropských zemích v prosinci podle diplomatů koloval seznam chybějících syrských a iráckých pasů, které by mohly obsahovat falešné údaje a mohli by je zneužívat lidé, kteří mají namířeno do Evropy. Takové dokumenty je přitom obtížnější odhalit, než úplné padělky. Seznam údajně obsahuje sériová čísla tisíců pravých, ale nevyplněných pasů, které byly uloženy ve vládních úřadech, přičemž se jich mezitím zmocnily ozbrojené skupiny včetně teroristické organizace Islámský stát.

Welt am Sonntag zároveň informoval, že se radikálové z hnutí Islámský stát podle západních tajných služeb pravděpodobně dostali až k desítkám tisíc skutečných pasů v Sýrii, Iráku a Libyi. Také se možná zmocnili strojů na výrobu cestovních dokladů. Podle německého listu navíc IS s pasy čile obchoduje. Na černém trhu prý jeden stojí od 1000 do 1500 dolarů (24 900 až 37 300 Kč).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…