Podporujeme ČSSD, chceme ale radikálnější levici, tvrdí mluvčí ProAltu

21.04.2012 6:34

Sobotní demonstrace je sice pořádána pod záštitou odborů, ale účast na ní přilśůlíbily nejen různí politici, ale i občanskoprávní sdružení a nezávislé politické iniciativy. Jednou z nich je i ProAlt. Jeho mluvčí Tereza Stöckelová by za úspěch považovala, pokud by Prahou pochodovalo alespoň 50 tisíc demonstrantů.

Podporujeme ČSSD, chceme ale radikálnější levici, tvrdí mluvčí ProAltu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stánek iniciativy Proalt

S vládou je nespokojeno podle průzkumů 80 procent obyvatel ČR.  Pokud by se přepočítalo, kolik lidí zastupují sdružení, která zítra pod heslem „Stop vládě“ vyjdou do ulic, znamenalo by to milión a půl lidí.

Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová je přesvědčená, že vláda pracuje správně, ale nedaří se jí komunikovat s veřejností. „Jedná se o reakci na dlouho se kumulující nespokojenost společnosti s politikou. Pokud se zítra v ulicích sejde hodně lidí, bude to pro nás znamenat, že se nám nedaří naše reformy vysvětlovat. Musíme se v tom zlepšit,“ předsevzala si v pořadu Události, komentáře Langšádlová.

Neprotestujeme proto, že by vlád špatně vysvětlovala reformy. Víme, co znamenají, říká aktivistka

Tereza Stöckelová z ProAltu ji však vyvedla z omylu: „Protestujeme, protože víme, co ty reformy znamenají. Představa, že ty reformy jsou nezbytné, je nesmyslná. Kdyby byly nezbytné, znamenalo by to konec politiky, protože by se ztratily všechny alternativy.“

ProAlt se podobně jako řada dalších iniciativ upíná především na pád Nečasovy vlády. „Předčasné volby jsou pro nás variantou, ale je pro nás zásadní, aby se strany jednoznačně zavázaly, jak se zachovají k reformám. Doufám, že lidé už tentokrát nebudou volit jako by si vybírali mezi destinacemi dovolené,“ dodává Söckelové.

Podle ní právě tehdy strany málo vysvětlovaly, co mají v úmyslu. „Dnes si to, co měla vláda v úmysl 80 procent občanů uvědomilo.“

Cokoliv je lepší než současná vládní koalice, je přesvědčená Stöckelová

Proč tedy hnutí, která před reformami varovala, se nesdružila do voleb do podoby stran. „Pozitivní je, že více prostoru dostávají různé iniciativy, sdružení a právě jiné politické formace, než jsou strany. Žijeme sice v zastupitelské demokracii, ale nelze politiku zúžit jen do stranické podoby.“

Jákakoliv varianta po volbách je přitom podle Stöckelové lepší než současná vládní koalice. V Událostech, komentářích mluvčí ProAltu přiznala, že by pro ni byla vláda sociálních demokratů s tichou podporou komunistů přijatelnější než současný Nečasův kabinet.

Podle Langšádlové z TOP 09 je možné diskutovat o variantách, ale prý každá vláda bude muset dělat podobné kroky. „Diskutujeme o možnostech. Ty, které jsou na stole, jsou vždy výsledkem nějakého konsenzu. Například u zmrazení důchodů, které se nakonec změnilo ve valorizaci,“ zmínila místopředsedkyně TOP 09 diskuzi uvnitř vládní koalice.

Jste akorát dobrými nástroji politiky sociální demokracie, vytkla aktivistům Langšádlová

Zda by byla i pro diskusi s opozicí, ať už tou parlamentní, či mimoparlamentní ovšem Langšádlová nezodpověděla. Podle ní totiž za zítřejším protestem stojí především ČSSD. „Zítřejší demonstranti jsou dobré nástroje politiky sociální demokracie,“ prohlásila Langšádlová.

„Můžu vás ujistit, že prodlouženou rukou ČSSD nejsme. Pokud bychom měli brojit pro nějakou stranu, stála by radikálněji nalevo od socdem. A KSČM to pro mě skutečně není. Čeští komunisté jsou velice konzervativní v mnoha ohledech, například v ekologických postojích a mnohých dalších,“ uzavřela Stöckelová.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…