Pohádky, seriály, děti, důchodci... Pryč. ČT neškrtne pouze zpravodajství

31.05.2022 12:09

Dnes generální ředitel ČT Petr Dvořák oznámil, jak hodlá postupovat s ohledem na nedostatek peněz na financování všech aktivit České televize. Diváci se mají připravit na omezování tvorby, ale ne kvality. Bude méně premiér, méně kulturních akcí, na Vánoce bude jen jedna nová pohádka. Ale zpravodajství a ČT24 se prý škrtání týkat nebude.

Pohádky, seriály, děti, důchodci... Pryč. ČT neškrtne pouze zpravodajství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Dvořák

Anketa

Co soudíte o Dominiku Ferim? (Ptáme se od 31.5.2022)

hlasovalo: 9012 lidí
Dnes na tiskové konferenci generální ředitel ČT Petr Dvořák oznámil, jak se hodlá vypořádat se škrty v rozpočtu televize. Oznámil například, že se bude škrtat v ostravském studiu. Dle něho se v této situaci neplatí do lokality investovat, takže proběhnou jen nutné investice, část tvorby bude převedena do Brna.

Co se týče tvorby, Dvořák nechce snižovat kvalitu tvorby, ale sníží se objem. Diváci tak například za týden neuvidí zdaleka tolik premiér nových dílů seriálů nebo i filmů. A omezena bude i dokumentární tvorba, zatímco dříve na ČT běžel jeden nový dokument denně, diváci si dle slov ředitele budou muset zvyknout, že nové dokumenty budou tři nebo čtyři týdně. Na polovinu prý poklesne také pokrývání kulturních akcí.

Škrtání se bude týkat i tvorby pro děti. Dvořák oznámil, že rezignovat na ni nehodlá, ale pokud byly dříve diváci zvyklí, že na Vánoce viděli dvě nové pohádky, nyní uvidí už jen jednu. A ředitel doufá, že to vždycky „bude ta dobrá“. Škrtnout Dvořák hodlá náklady v hodnotě 320 milionů.

Od prvního ledna následujícího roku skončí kanál vzniklý za covidu, ČT3, a to i přesto, že ho senioři dle Dvořáka měli rádi. Tím se ušetří údajně 120 milionů korun. Na polovinu se má snížit také koprodukce v dosavadní hodnotě 100 milionů korun. U sportu Dvořák řekl, že je zázrak, že se zatím dařilo držet rozsah, tedy jak velká utkání, tak malé soutěže a specifické sporty. Poznamenal, že vysílací práva jsou drahá, stejně tak natáčení na místě. Proto se rozsah omezí, u místních soutěží bude ČT chtít participaci sportovních svazů. Mistrovství světa v Kataru chce ČT vysílat v rámci sublicence. Úspora bude prý 80 milionů. V celku chce ČT škrtnout náklady skoro za jednu miliardu korun.

Naopak, ve zpravodajství se velké škrty nechystají, protože to je dle Dvořáka základ České televize. Nebude se škrtat ani mezi zahraničními zpravodaji, ani v regionálních studiích, ani v investigativní žurnalistice, tedy v 168 hodinách nebo Reportérech ČT. Ředitel to zdůvodnil tím, že ČT si hodlá udržet pověst nejdůvěryhodnější televize. Diváci dle jeho slov nemají čekat seriálovou tvorbu v papírových kulisách.

Propouštět se začne již tento rok, ale škrty se projeví až od následujícího. Dvořák také hodlá v maximální dovolené míře používat sponzorská sdělení. Vláda dle jeho jednání se stranami a ministry nemá změnu financování ČT jako prioritu. Což může znamenat, že v roce 2024 se opět bude škrtat a ještě více než dnes.

Padl dotaz na soutěžní pořad Stardance – Dvořák argumentoval, že pořad je sice drahý, ale zase se jedná o „tahák“, který k obrazovce přitáhne celou rodinu a navíc se dá dobře zpeněžit. Neuvažuje o tom, že by se ČT zbavovala nemovitostí, takové rozhodnutí by musel projednat s Radou ČT.

Propouštění příliš nekomentoval, zatím se jedná s odbory, ale Praha by prý neměla být zvýhodněna na úkor jiných studií. Při otázce na propouštění v managementu Dvořák řekl: „Snad nečekáte, že vám odpovím.“  

A pokud nebude financování vyřešeno, např. zvednutím poplatků, generální ředitel si dokáže představit ledasco. Například konec vysílání ČT Sport, Artu i ČT2. Dokonce i dětského kanálu Déčko. Naopak si „samozřejmě“ nedokáže představit zrušení zpravodajské ČT24. Raději by zvedl poplatky, než by opět zaváděl na ČT reklamu. Komentoval, že pro komerční televize se samozřejmě jedná o z nebes seslanou zprávu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…