Polčák vypočítal Tejcovi náklady reformy státní správy. Ten na ní však trvá

25.02.2014 22:59

Generální ředitel státní správy vznikne, opozice má smůlu, prohlašuje poslanec ČSSD Jeroným Tejc. Jednoznačně tak smetl ze stolu kritiku, která zaznívá např. z řad TOP 09. O dalších aspektech připravovaného služebního zákona je ale koalice připravena diskutovat. Člen poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Stanislav Polčák ale poukazuje na řadu úskalí v čele s financemi a hrozícím nárůstem úřednictva.

Polčák vypočítal Tejcovi náklady reformy státní správy. Ten na ní však trvá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jeroným Tejc

Nad tématem služebního zákona se v úterních Událostech, komentářích České televize utkali Jeroným Tejc z ČSSD a Stanislav Polčák (STAN). Debatovali především o tom, zda se podaří odpolitizovat státní správu, a to např. skrze ustavení tzv. superúředníka, neboli generálního ředitele státní správy.

Možná na to nemáme dost peněz, varuje Polčák

Polčák poukázal na to, že koalice staví na poměrně starém služebním zákonu a slibuje jeho velkou novelizaci. Tuto novelizaci ale zatím nikdo neviděl, takže zatím tak trochu připomíná Yettiho. Tejc obratem oponoval, že TOP 09 byla s návrhem již seznámena, ale debata o služebním zákonu bude ještě probíhat. Zákon by měl platit od 1. ledna 2015 a patřičnými výběrovými řízeními budou muset projít i stávající úředníci. Nikdo tedy nemá své místo předem jisté.

„Určitě nebude na debatu, že by v čele státní služby měl stát generální ředitel,“ varoval však také obratem Tejc. Pozice nejvyššího úředníka státní správy je ale předmětem kritiky opozice.

Do budoucna bude muset každý ministr obhajovat případnou reorganizaci ve svém resortu. Bude možné vyměnit např. úředníka, který opakovaně neuspěje v hodnocení svých nadřízených. U každého ministerstva bude existovat státní tajemník. V zásadě mohou vzniknout desítky nových pozic ve státní správě. Tejc má za to, že tím nebudou zvýšeny náklady na chod státní správy. Dosud však není jasné, koho všeho se bude nový zákon týkat, tedy mimo ministerstev.

„Tyto vícenáklady, které jsou spojeny se zavedením těchto změn a někteří je vyčíslují až na 45 miliard, jsou nad rozpočtové možnosti tohoto státu," zdůraznil Polčák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…