Policie o střelci věděla. Jednu budovu vyklidila, v jiné se vraždilo. Lidé se začínají ptát

21.12.2023 19:38

Střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, při které zemřelo 15 obětí, byl předem promyšlený čin, pachatele policie hledala už před střelbou, na tiskové konferenci to uvedl policejní prezident Martin Vondrášek. Lidé na internetu ale vyjadřují názory, že tragédii mohla policie zabránit včasným zásahem i v dalších budovách univerzity.

Policie o střelci věděla. Jednu budovu vyklidila, v jiné se vraždilo. Lidé se začínají ptát
Foto: ČT24
Popisek: Policejní prezident Martin Vondrášek a ministr vnitra Vít Rakušan

„Policie České republiky obdržela ve 12.45 hodin informaci o tom, že 24letý muž měl odjet z obce Hostouň do Prahy s tím, že se svěřil, že si chce vzít svůj život. Obdrželi jsme informaci o tom, že v té samé obci, ze které odjel, byl nalezen mrtvý muž, záhy jsme zjistili, že je to otec podezřelého, který se dnes dopustil tohoto hrůzného činu,“ řekl policejní prezident s tím, že se jednalo o dopředu promyšlený čin.

„Relativně rychle jsme zjistili, že jde o studenta filozofické fakulty, zjistili jsme, že v objektu této fakulty v Celetné ulici má mít ve 14.00 hodin přednášku. Právě proto jsme bezodkladně přijeli do objektu filozofické fakulty, kde jsme provedli evakuaci tohoto objektu. Prováděli jsme další pátrací úkony.

Ve 14.59 hodin jsme obdrželi informaci o střelbě v budově filozofické fakulty na Palachově náměstí,“ uvedl policejní prezident.

Vondrášek sdělil, že o život při tragické střelbě přišlo více než 15 lidí a dalších 24 je v péči lékařů. Ztotožňování lidí, kteří přišli o život, ještě nezačalo.

Podle policejního prezidenta se hrůzným činem inspiroval pachatel v zahraničí. Policie nyní podle jeho slov pracuje s verzí, že útočník mohl spáchat sebevraždu či jej zasáhla střela jednoho z policistů.

 

Ministr vnitra Vít Rakušan uvedl, že Česká republika podobný čin ještě nezažila. „Tragédie je hluboká a bude mít mnoho dalších důsledků,“ řekl ministr Rakušan s tím, že zásah bude probíhat ještě několik hodin.

„V této chvíli neexistuje žádná indicie, že by tento čin měl nějakou spojitost s mezinárodním terorismem,“ řekl ministr Vít Rakušan. Nyní se zjišťuje, zda v budově stále nejsou zabarikádovaní lidé či další zranění.

Že policie pachatele už před střelbou hledala, ale v jiné budově, zaráží mnoho lidí na internetu. Řada z nich se podivuje nad tím, proč policie evakuovala pouze jednu budovu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a ne i ostatní budovy, pokud měla tak závažná podezření. Tragickému činu podle mnohých mohla ještě zabránit.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Mě zaráží úplně jiná věc, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHonzaJohnnyXXII , 21.12.2023 19:47:58
Jestli noviny nekecají, tak ten cvok použil AR-15 (obdoba kultovní M-16)! Jak idiotský zákony proboha máme, že si tu někdo něco takovýho může legálně koupit, i když to střílí jen po jedné ráně (jako že se najde nejeden co to může klidně předělat na poloautomatickou a u některých takových pušek i na automatickou střelbu)? To má mít k dispozici jen armáda a policie. Obyčejným lidem patří do ruky mimo nějakých těch vzduchovek apod. jedině revolvery a pistole na zásobník.

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …