Politici na jihu Moravy půjdou do krajských voleb s celostátními tématy

13.05.2012 11:38

Kampani před podzimními krajskými volbami na jihu Moravy budou podle zástupců stran dominovat celostátní témata. Shodla se na tom většina oslovených lídrů.

Politici na jihu Moravy půjdou do krajských voleb s celostátními tématy
Foto: Archiv
Popisek: Volební místnost

Kandidátky pro krajské volby dosud představily jen strany, které nyní v zastupitelstvu mají své lidi, a zelení, kteří tam měli zastoupení dříve. Před čtyřmi lety kandidovalo 18 subjektů. 

Strany posílají do voleb většinou tváře známé z krajské politiky. ČSSD vede hejtman Michal Hašek, KDU-ČSL jeho náměstek Stanislav Juránek a ODS bývalý dlouholetý ředitel krajského úřadu Jiří Crha. Lídrem TOP 09 je bývalý kvestor Masarykovy univerzity Jan Vitula, zelení vybrali starostku Brna-Nového Lískovce Janu Drápalovou a KSČM poslance Vojtěcha Adama.

Strany se rozcházejí v tom, jaká témata chtějí v kampani zdůrazňovat. Lidovci chtějí inzerovat úspěšné projekty z minula, například krajskou investici do brněnského letiště a rodinné pasy. "A přijdeme s novými rozvojovými projekty," uvedl Juránek. Neotřelá řešení slibuje i TOP 09, její lídr zdůraznil téma vzdělanosti, podpory vědy a výzkumu a s tím souvisejícího rozvoje kraje.

Podle dvojky KSČM Stanislava Navrkala by se v kampani mělo mluvit o zdravotnictví, sociální politice, školství a zaměstnanosti. "A to v proporcích celostátní politiky včetně řešení církevních restitucí," uvedl. Zelení chtějí mluvit o dopravě, regionálním školství a fungování krajské samosprávy. Drápalová zkritizovala nový krajský územní plán, který loni schválili zastupitelé. "Budeme trvat na tom, aby obce, které se cítí poškozeny, měly ještě možnost jeho podobu ovlivnit," uvedla. ODS nechtěla chystaná témata prozradit.

Čtyři miliony za kampaň

Strany chtějí za kampaň utratit nejčastěji kolem čtyř milionů korun, menší subjekty počítají se stovkami tisíc korun. Lídr ODS Jiří Crha nedávno oslovil ostatní strany s výzvou, aby se připojily ke čtyřmilionovému výdajovému stropu. Pochodil u KDU-ČSL, SZ i KSČM. Stropy neodmítla ani TOP 09, podle Vituly však nejsou spásonosné, protože se obtížně prokazuje, kolik strana utratila ve skutečnosti. "Jsme pro omezení výdajů na kampaně, ale současně s tím je potřeba nastavit i kontrolní mechanismy, aby strany nepodváděly," uvedla Drápalová.

ODS chce za kampaň dát ze svých regionálních peněz čtyři miliony korun. "Podpora ústředí bude minimální," uvedl Crha. TOP 09 dá z regionu čtyři miliony, dalších zhruba 1,5 milionu korun poskytne ústředí. Lidovci počítají se čtyřmi miliony celkem, z toho 1,7 milionu uhradí centrála. Zelení mají na kampaň půl milionu korun, komunisté statisíce. ČSSD částku nezveřejnila.

Poslední krajské volby na jihu Moravy vyhrála ČSSD (26 mandátů), hejtmanem se stal Hašek. Sociální demokraté uzavřeli po volbách koalici s třetí ODS (11 mandátů), zhruba po roce a půl se však rozpadla. Novým koaličním partnerem ČSSD se stala KDU-ČSL, která ve volbách získala 18 mandátů, od níž však později dva zastupitelé přešli ke vznikající TOP 09. Deset zastupitelů mají ještě komunisté. Zelení měli své lidi v zastupitelstvu dřív, v posledních volbách ale získali ani ne čtyři procenta hlasů a do zastupitelstva se nedostali.

reklama

autor: adr, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …