Politik, který se podělá z nějaké demonstrace, není politik, pronesl Zeman v lázních. Pak bavil publikum citacemi z Koránu

02.11.2016 19:59

REPORTÁŽ Program prvního dne své návštěvy Moravskoslezského kraje ukončil prezident Miloš Zeman v lázních Darkov, kde debatoval se zaměstnanci a pacienty. Opět se hovořilo o Bakalovi a OKD. Z protestů proti své osobě si prý Zeman nic nedělá. „Politik, který se z takových demonstrací podělá, není politik,“ řekl rázně prezident v Darkově.

Politik, který se podělá z nějaké demonstrace, není politik, pronesl Zeman v lázních. Pak bavil publikum citacemi z Koránu
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Vzhledem k tomu, že rád provokuji, začnu dvěma provokacemi. Když jsem si přečetl, jaká je průměrná mzda v tomto léčebném zařízení, je to 16 tisíc korun hrubého, což je málo, a průměrná fluktuace je až 30 procent, takže třetina lidí odchází každý rok. Patrně kvůli nízké mzdě,“ zahájil Zeman své vystoupení v lázních Darkov.

„Skutečné řešení přinesou kromě domácích i zahraniční pacienti a sláva lázní je mimo jiné měřena i zahraničními pacienty. Aniž bych prozrazoval bližší podrobnosti, i když v Praze je kvůli čínským investicím hrozná panika, tak jako čínská firma kupuje lázně Pasohlávky na jižní Moravě, není důvod proti jejímu kapitálovému vstupu do Darkova,“ sdělil prezident s tím, že především je zásadní přivážení pacientů z Číny. Tomu mohou podle Zemana dopomoci i tři přímé letecké linky z ČR do Číny.

Anketa

Ptáme se nyní, v listopadu 2016: Má Andrej Babiš vaši důvěru?

31%
69%
hlasovalo: 12928 lidí

Rovněž v lázních se objevilo v debatě téma OKD. „Největším problémem je důl Paskov, kde nejvíce hrozí propouštění, dalším problémem jsou byty OKD a problémy jsou i s dalšími šachtami. První úkol je sehnat práci pro propuštěné horníky. Otázkou také je, kde sehnat peníze na udržení těžby. Důležité je, aby vedení OKD konečně podalo trestní oznámení na pana Zdeňka Bakalu, který OKD připravil o desítky miliard korun. Kdyby se aspoň část těchto peněz získala zpátky, problém by byl vyřešen,“ odpověděl Miloš Zeman na dotaz z publika.

„Jak vaše manželka snáší vaše aktivity, cestování a tak dále. A kolik zná vaše paní jazyků?“ ptala se hlavy státu postarší žena. „Manželka umí především francouzsky, na rozdíl ode mě. Trochu mluví rusky, a to je vše. Já zase mluvím anglicky a rusky, takže se doplňujeme. Můj pracovní čas tráví tak, že má svůj program, jezdí se mnou, ale má i jiný program. Navštěvuje dětské domovy, zdravotnická zařízení a i tady se vzájemně doplňujeme,“ reagoval prezident.

Na všech setkáních a poslední dobou čím dál častěji se opakuje otázka, zda bude Zeman znovu kandidovat. „Nepotkal jsem ještě lepšího prezidenta a má vás ráda i naše dcera,“ oznámil prezidentovi muž z publika. Na tuto otázku reaguje Miloš Zeman stále stejně, tedy že své rozhodnutí oznámí při čtvrtém výročí své inaugurace.

Věčným tématem při setkání prezidenta s lidmi je migrační krize. Diskuse k tomuto tématu se stočila i v lázních Darkov. Zeman zopakoval, že nesmíme cítit zášť ke všem cizincům, třeba Vietnamci a Ukrajinci tady podle jeho slov tvrdě pracují. Problém jsou ti, kdo chtějí žít ze sociálních dávek. „Takových lidí tu máme dost, nepotřebujeme dovážet další. Oni také vyznávají jinou kulturu. Není to ale kritika. Jestli chtějí vyznávat islám ve své zemi, nikdo jim v tom nebrání. Ale tady se chováme jinak třeba k ženám. Doporučuji četbu Koránu, třeba pasáž, kde se píše: je-li žena neposlušná, měl by ji muž pořádně zbít. Takže čeští muži by raději Korán číst neměli,“ uvedl za smíchu publika prezident Zeman.

Chování k ženám ze strany muslimů je prý ale jen jeden z příkladů. „Ať si pokojně žijí ve svých zemích a my bychom se neměli vměšovat do jejich záležitostí. Nezapomeňte, co se rozhasilo vpádem do Iráku, do Sýrie, Libye. Ať sem jezdí jako turisté, ale rozhodně ne jako trvalí obyvatelé,“ řekl Zeman.

Jedna z posledních otázek se týkala dění kolem svátku 28. října. „Jak jste připraven na to, že útoky na vás budou asi i nadále pokračovat?“ zajímalo muže středního věku. „Nikdo nemá právo zakazovat komukoli, aby svolal pokojnou demonstraci pro i proti komukoli včetně prezidenta republiky. Žijeme ve svobodné společnosti. Na druhé straně politik, který se z těchto demonstrací podělá, není politik,“ konstatoval ostře prezident za hlasitého potlesku v sále.

Poslední téma v diskusi se objevilo patrně poprvé. Občan se tázal hlavy státu na letní čas a zda by nebylo lepší ho zrušit. „Letní čas byl zaveden kvůli energetickým úsporám v době první světové války, což nyní už není nutné. A samozřejmě to působí na biologické hodinky uvnitř člověka,“ sdělil Zeman svůj negativní názor na letní čas.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…