Politika Unie je složitá, musíme ji lidem vysvětlovat, říká lídr Topky

10.05.2014 15:04

Fiskální politika nebo bankovní unie jsou pro voliče stále složitá témata, proto je zapotřebí jim je důkladně vysvětlovat. Takový názor zastává lídr TOP 09 a STAN pro evropské volby Luděk Niedermayer.

Politika Unie je složitá, musíme ji lidem vysvětlovat, říká lídr Topky
Foto: TOP 09
Popisek: Luděk Niedermayer

„Nejde o to, že se ze dne na den z posledního občana ve vísce s dvacetiprocentní nezaměstnaností stane takzvaný eurohujer. Funguje to u lidí, kteří o to mají zájem, ale dostávají dosud zkreslené informace,“ uvedl v rozhovoru pro server E15.cz.

Z programu TOP 09 podle Niedermayera jednoznačně vyplývá, že se profiluje jako strana, která rozumí tomu, co je to Evropa, co pro Českou republiku znamená, a vyhýbá se všem mystifikacím, což prý u ostatních politických stran není příliš obvyklé.

„Je jí jasné, že naše budoucnost je evropská budoucnost a naopak ta evropská budoucnost je založená na budoucnosti států,“ zdůrazňuje lídr TOP 09 a STAN. Pochvaluje svou stranu i za její příklon k ekonomické zodpovědnosti a také oceňuje i záležitosti týkající se udržitelnosti životního prostředí, které považuje za jednu ze stěžejních agend.

V současné době je jednou z mediálně nejskloňovanějších ekonomických problematik otázka přijetí takzvaného fiskálního paktu.  Podle Niedermayera je celá záležitost mnohem složitější, než jak to působí v médiích. „Z fiskálního paktu se stala symbolická věc. Pro mě z nepochopitelných důvodů se pan premiér Nečas na poslední chvíli rozhodl, že ho nepodpoří,“ kritizuje bývalého premiéra.

Domnívá se totiž, že tato smlouva vznikla jako mezivládní dohoda, což je nežádoucí, protože zakládá vícerychlostní Evropu. Ta se prý na začátku zdála jako dobrý nápad, ale na konci může vzniknout něco, co je zejména pro malé země velmi nevítané, ne-li dokonce nefunkční.

„Chybí mi u nás diskuze o tom, co jsme už schválili a kam se koordinace politiky posouvá. A pochopení toho, kam se požadavek na odpovědnou fiskální politiku v důsledku zkušeností z minulých let v Unii posunul,“ povzdechl si.

Poté, co kabinet fiskálnímu paktu řekl ano, uvedl místopředseda strany Miroslav Kalousek, že by mělo být naše připojení spojeno s přijetím finanční ústavy. A Niedermayer s ním souhlasí. „Říct jenom, že stahujeme náš nesouhlas a děláme to proto, že se nás to netýká, jak to dělá vláda, mi připadá jako zvláštní pozice. Podle mě bychom se měli přihlásit k těm pravidlům, a je to navíc o to snazší, jelikož ČR je, zdá se, už plní, tedy alespoň ta rozpočtová, kterých se vlády nejvíc bojí,“ podotýká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…