Polsko: Němci chtějí vymazat z historické paměti, jak nám za 2. světové války ublížili

05.09.2017 13:30

Polský ministr obrany Antoni Macierewicz obvinil politické vůdce Německa a Francie z pokusů „vymazat z historické paměti Evropy“ to, co si Polsko během druhé světové války vytrpělo ze strany Německa. Macierewicz to poznamenal během své návštěvy městečka Sulejow ve středním Polsku při příležitosti pietní akce k 78. výročí jeho rozbombardování silami luftwaffe na počátku války. Napětí mezi polskou konzervativní vládou a představiteli Německa a Francie tak dále houstne. Situaci zhoršuje i názor Poláků, že by od Německa měli být za materiální škody utrpěné během druhé světové války odškodněni, a to v minimální výši bilionu dolarů. V 50. letech tehdy socialistické Polsko přitom od nároku na válečné reparace upustilo.

Polsko: Němci chtějí vymazat z historické paměti, jak nám za 2. světové války ublížili
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Polský ministr obrany podle britského listu Independent rovněž poznamenal, že by chtěl německé kancléřce Angele Merkelové a francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi připomenout usmrcení šesti milionů polských občanů, ke kterému během druhé světové války došlo, a rovněž i zničení mnoha polských měst a vesnic.

Macierewiczův komentář přichází v době rostoucího napětí mezi polskou konzervativně-nacionalistickou vládou a lídry Německa a Francie. Právě Macron i Merkelová nedávno kritizovali Polsko kvůli chystané reformě soudnictví. Ta je podle názoru Bruselu v rozporu s principy právního státu. Polsko již dříve nicméně uvedlo, že opatření je z jeho pohledu v souladu s evropskými standardy. Proti kritice Evropské komise se Polska zastal například maďarský premiér Viktor Orbán.

Anketa

Kdo by měl být německým kancléřem?

hlasovalo: 7648 lidí

Merkelová kritizovala Polsko již zhruba před týdnem. „Jakkoliv si přeji udržet dobré vztahy s naším sousedem Polskem (…) nemohu mlčet a nekomentovat to, co se děje v Polsku,“ prohlásila německá kancléřka v Berlíně. Rovněž zdůraznila, že zachování principů právního státu je základním stavebním kamenem celé Evropské unie. Na jejich dodržování je podle ní pak potřeba trvat.

Poláci by rádi reparace...

Napětí neubírá ani fakt, že se Poláci ústy svého ministra zahraničí Witolda Wasczykowskiho začínají hlasitě dobírat válečných reparací. Podle něj by se, jak uvedl britský list Independent, celkový účet, který by Němci měli Polákům uhradit, mohl vyšplhat na 1 bilion amerických dolarů. Alespoň tak Wasczykovski vyčíslil  minimální materiální školy, které Polsko kvůli vpádu hitlerovských vojsk a ustanovení Generálního gouvernementu utrpělo.

Současné polské vedení odmítlo rezoluci bývalé Polské socialistické republiky z roku 1953, ve které se nároků na reparace ze strany Německa zříká. Namísto toho pak konzervativní polská administrativa tvrdí, že se „Německo“ snaží vyhnout své morální odpovědnosti. Kritici současné polské vlády nicméně namítají, že se diskuzí o reparacích snaží odvrátit pozornost od své vlastní nacionalistické agendy. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…