Pomáháme rodinám a dětem, které se ocitly v těžké životní situaci, říká místostarosta

07.03.2013 11:41

ROZHOVOR Se zástupcem starosty MČ Praha 5, JUDr. Petrem Lachnitem, o občanském sdružení Cestou necestou a jeho pomoci rodinám a dětem, které se ocitly v těžké životní situaci.

Pomáháme rodinám a dětem, které se ocitly v těžké životní situaci, říká místostarosta
Foto: Redakce
Popisek: Petr Lachnit, zástupce starosty Městské části Praha 5

Centrum pro rodinu Cestou necestou o.s. funguje na Vaší MČ Praha 5  od listopadu 2011. Co je posláním této neziskové organizace?

Na naší MČ Praha 5 působí od roku 2011 Centrum pro rodinu Cestou necestou, jedná se o občanské sdružení, které má pověření k výkonu sociálně-právní ochrany dětí. Posláním je pomoci rodinám a dětem, které se ocitly v těžké životní situaci. Problémy v rodině dítě obrovsky trpí, někdy tyto problémy mohou vést až k ústavní péči. S vědomím toho, že se v nesnázích může ocitnout každý z nás, kladou odborníci z  centra pro rodinu velký důraz na podporu a respekt vůči klientům, nabízí krizovou intervenci a psychoterapii k zvládnutí těžkých situací, či vyhrocených vztahů v rodině a současně poskytují odbornou pomoc při řešení sociálních obtíží, převážně v oblasti bydlení, práce či financí.

Hledají spolu s rodinami bezpečnou cestu ze situací a vztahů, které se zdají být bezvýchodné. Pomáhají dětem, aby mohly zůstat ve své rodině a byly v ní šťastné. Pomáhají rodičům, aby byli spokojeni se svými dětmi, pomáhají smutným dětem z rozdělených rodin najít vnitřní klid.

Pracoviště občanského sdružení Cestou necestou najdete na adrese Plzeňská 174, Praha 5, tel.: 251614735, e-mail: info@cestounecestou.org, www.cestounecestou.org.

Jaké jsou dosavadní výsledky činnosti Centra pro rodinu Cestou necestou?

Během prvního roku působení se odborníci z centra pro rodinu Cestou necestou setkávali s klienty, jejichž sociální, osobní či rodinný život byl v ohrožení. Tento stav pramenil z hluboké duševní krize či nedostatku základních sociálních dovedností. Nesnadným úkolem, který se podařilo u většiny klientů naplnit, byla samotná motivace ke spolupráci, vyžadující od klientů značnou vnitřní sílu k pohledu a ošetření vlastních bolavých míst, k přijetí sebe sama, což bylo prvním krokem ke změně životního postoje a chování. Zásadní součástí psychosociálního poradenství byla rodinná terapie, kde se znovu buduje důvěra, hranice a především citové pouto mezi dítětem a rodiči.  Mnohdy bylo třeba hledat respektující vztah mezi samotnými rodiči, především v rozvodových sporech.

Pomoc s bydlením, prací, úřady, dluhy, uvítaly především opuštěné maminky, které tíže mnoha problémů stahovala na dno a zásadně ohrožovala děti. Ztrácely naději a bez pomoci by nedokázaly problémy zvládnout. Mnohé maminky byly hluboce vděčné za to, že se o jejich starosti někdo zajímá a pomohl je překonat. Někdy takové problémy skutečně odloučí dítě od mámy a táty. V takovém případě pracovníci centra Cestou necestou po šesti měsících usilovné práce oslavovali spolu s rodiči, že se dítě mohlo znovu vrátit domů. U několika dalších případů se díky doprovázení dětí ze strany odborníků jejich odchodu z rodiny zabránilo.

Centru pro rodinu Cestou necestou se také podařilo najít práci pro některé rodiče klientů přes navázanou spolupráci s úklidovými firmami, což pozitivně ovlivnilo atmosféru v rodinách.

V čem vnímáte největší přínos služby Cestou necestou?

Propojení sociální pomoci a psychoterapie je jedním ze zásadních pilířů odborné práce Cestou necestou o.s. , tato práce je krizová intervence. V praxi to znamená rychlou pomoc klientovi v situaci, kterou prožívá jako velice ohrožující. Krizová intervence vede k řešení akutního problému, zklidnění a nalezení opory. Prioritou je často spolupráce, která se stává dlouhodobou.  Na krizovou intervenci je kladen velký důraz, protože včasná pomoc v akutní těžké situaci proces „uzdravování“ výrazně posílí a urychlí.

Občanské sdružení Cestou necestou spolupracuje s dalšími odbornými pracovišti z celé Prahy, s orgány sociálně právní ochrany, se školami a dalšími institucemi. Děkuji všem, kteří pomáhají pomáhat a klientům za jejich odvahu požádat o pomoc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…