Poměry v Česku? Milostná satira, píší Rakušané

15.06.2013 9:25

Jako milostnou aféru, která může přivodit konec české vlády, dnes líčí německé a rakouské deníky odhalení důvodů zatčení vysokých státních úředníků, včetně lidí z nejbližšího okolí premiéra Petra Nečase. Zatímco švýcarský tisk se ptá, zda tento zásah znamená konec "pražské kmotrovské republiky", podle rakouského listu Der Standard poměry v Česku už připomínají satiru.

Poměry v Česku? Milostná satira, píší Rakušané
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý premiér Petr Nečas

"Premiér Nečas stojí kvůli milostné aféře před pádem," tvrdí německý Die Welt. Přibližuje vztah mezi předsedou vlády a vedoucí jeho sekretariátu, zatčenou Janou Nagyovou a obvinění vyšetřovatelů, že Nagyová nechala ze soukromých důvodů sledovat Nečasovu manželku. "Prosté drama žárlivosti, které ale může přivést premiéra i vládu k pádu," soudí konzervativní list.

Žárlivá sekretářka

 Podobně situaci hodnotí Sächsische Zeitung, který i údajnou korupci bývalých poslanců ODS ze strany Nagyové označuje za "milostnou službu pro premiéra". Rakouský deník Kleine Zeitung svůj příspěvek nazval sarkasticky "Milovaný premiér" a rovněž soudí, že "aféra může Nečase stát úřad".

"Nejen, že žárlivá sekretářka premiéra nechala špiclovat jeho ženu, měla pro něj podplácet i poslance," shrnuje zjištění českých kriminalistů rakouský Die Presse v článku nazvaném "Hluboký pád Nečasovy vlády".

Další německojazyčné listy kauzu spojují s korupcí. "Odhalení skandálu v kanceláři šéfa pražské vlády Nečase je znamením, že viditelně sebevědomá justice si věří. Nakonec může z této aféry země vyjít posílená," domnívá se švýcarský list Neue Zürcher Zeitung, který se v titulku ptá, zda je to "začátek konce pražské kmotrovské republiky".

Pijící demokrat

"Ač se na propuknutý skandál nepěkně kouká, pro Česko přináší v zásadě jednu dobrou zprávu. Ukazuje se, že státní zastupitelství jedná stále více sebevědomě a nezávisle na politice a že policie při vyšetřování i v nejvyšších patrech politiky není - jako to bylo v minulosti časté - brzděna státními zástupci napojenými na politiky," píše curyšský list.

Připomíná, že to byla právě Nečasova vláda, která tento boj korupci vyhlásila. "Paradoxně teď Nečas spadl pod kola své vlastní politiky," poznamenává Neue Zürcher Zeitung.

Podle rakouského deníku Der Standard dosáhly poměry v české politice rozměrů satiry. Kromě nynější aféry kolem premiéra připomněl list nedávné vyjádření "alkoholu se nezříkajícího prezidenta" Miloše Zemana, který se "nepřímo přirovnal k pijícímu demokratovi Churchillovi, jenž vyhrál válku, na rozdíl od abstinujícího diktátora Hitlera". "Při těchto reálných poměrech v české politice musí závidět i ten nejkreativnější satirik," soudí Der Standard.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…