Poprask kolem školství. Ministerstvo utratí za podivné projekty přes miliardu

09.01.2012 14:52

Ministerstvo školství finišuje na dvou projektech, za něž má dohromady utratit 1,2 miliardy korun, které chce získat z evropských fondů. Časopis Týden ale upozorňuje, že se v jejich rámci nebudou tisknout učebnice, najímat lektoři a zaplňovat třídy, nýbrž točit filmy, tisknout letáky a nakupovat reklama v novinách a televizi.

Poprask kolem školství. Ministerstvo utratí za podivné projekty přes miliardu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Předčít mezinárodní koncerny v nákupu reklamy a stát se předním inzerentem v Česku se může povést podle informací časopisu Týden ministerstvu školství díky sumě, kterou hodlá ministr Josef Dobeš vrhnout do dvou právě dokončovaných projektů. Za ty by se mělo v souhrnu utratit 1,2 miliardy korun, které chce ministerstvo získat z evropských fondů.

První projekt se skrývá za zkratkou OKNO (Obecné kompetence našim občanům) a má prostřednictvím inzerátů naučit čtenáře novin finanční gramotnosti. Zjednodušeně řečeno, jim ministerstvo školství za 580 milionů sdělí, že je hazard zadlužovat se kvůli dovolené, ale o investici do vlastního bydlení už se vyplatí přemýšlet.

Evropská komise varuje už během přípravné fáze

Druhému projektu říkají na ministerstvu Sport (Vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu) a plánují za něj utratit 650 milionů korun. Půjde o školení trenérů a i když tvůrci plánují, že trenéry na školení sezvou, přesto má ministerstvo vyrobit řadu filmů a propagačních spotů. Projekty by měly odstartovat už v únoru a březnu tohoto roku.

Ačkoli to nebývá v přípravné fázi projektů zvykem, poslala Evropská komise, která by Dobešovu inzertní mánii měla platit, odmítavý dopis. Ředitel odboru zaměstnanosti Evropské komise Peter Stub Jorgensen píše náměstkovi ministra Michalu Zaorálkovi, že české projekty vůbec neodpovídají záměrům, na které Evropská unie vyčlenila peníze.

Když to Brusel neproplatí, odnese to státní rozpočet

„Projekty OKNO a Sport nekorespondují správně s hlavním cílem prioritní osy 3, nemají vliv na individuální vzdělávání. Navíc vznášejí vážné pochyby, zda mohou přinést nějaké smysluplné výsledky (projekt Sport zůstává na hraně způsobilosti),“ uvádí Jorgensen. Bývalý vysoce postavený úředník ministerstva a přední politik TOP 09 Jan Vitula hovoří rovnou o tunelu do kasy ministerstva školství.

Dobeš může podle časopisu Týden hrát hru s Bruselem jen před veřejností a peníze bez problémů utratit z rozpočtu školství. Kdyby je pak Brusel odmítl proplatit, jen by pokrčil rameny a řekl, že to příště určitě vyjde. Tento model mohly Věci veřejné okoukat na ministerstvu dopravy, které ovládají. Vynalezl ho někdejší ministr za ODS Aleš Řebíček a resort kvůli němu letos zaťal dvacetimiliardovou sekyru do státního rozpočtu.

Půl miliardou chce Dobeš oslovit milion hlavně sociálně vyloučených

Ministr Josef Dobeš tvrdí, že o výtkách ze strany Evropské komise s ní pravidelně komunikuje a projekty se podle nich upravují, takže je odhodlán oba projekty dotáhnout do konce a sveřepě trvá na inzerátech v novinách. „My za půl miliardy plánujeme oslovit zhruba milion lidí zejména ze sociálně vyloučených skupin a máme pro to nástroje, jak to udělat,“ tvrdí Dobeš.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…