Porošenko nejspíš porušil další dohodu. A Ukrajina kvůli tomu může ztratit další velké město

13.03.2015 11:49

Analytik z amerického think tanku Atlantic Council Brian Mefford je přesvědčen, že ukrajinské město Charkov by se mohlo stát dalším cílem proruských separatistů. Město leží jen 25 km od hranic s Ruskem a již delší dobu se je proruské síly snaží destabilizovat.

Porošenko nejspíš porušil další dohodu. A Ukrajina kvůli tomu může ztratit další velké město
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Proruští separatisté ve městě pořádali již několik demonstrací a v loňském roce explodovala celá řada bombových náloží, podobně je tomu i v roce letošním, kdy bylo zaznamenáno již sedm explozí. Ukrajinské úřady oznámily zatčení skupiny nazvané „Charkovští partyzáni“. Ti jsou údajně napojeni na Ruskou federální službu a nesou za atentáty zodpovědnost. Podle Mefforda se zatím nepodařilo separatistům Charkov ovládnout, protože v jeho čele stojí bývalý spojenec Janukovyče Genadij Kernes. Ten po pádu bývalého prezidenta přešel na stranu jeho odpůrců. „Nyní však proti Kernesovi státní žalobce započal vyšetřování. Hrozí tedy, že bude chtít Kernes opět změnit stranu,“ míní Mefford.  

Mefford konstatuje, že vyšetřování proti Kernesovi není vzhledem k jeho minulosti žádným překvapením. Starosta Charkova čelí obvinění z krádeží, korupce a zneužívání moci. Po Janukovyčově pádu uvalil premiér Arsenij Jaceňuk na Kernese domácí vězení, ale ten poté začal s novým režimem spolupracovat. „Vedle Kernese se ke spolupráci připojil i jeho spojenec Michailo Dobkin, jenž působil ve funkci guvernéra v Charkovské provincii. Jen několik týdnů po změně dresu byl Kernes postřelen do zad a málem přišel o život. Přičemž mnoho ukrajinských politiků zmiňovalo, že atentát na Kernese nařídil Kreml jako odvetu za to, že přešel na druhou stranu. Kernes se poté léčil v Izraeli a na Ukrajinu se vrátil o dva měsíce později,“ objasňuje Mefford.

Celý text v angličtině najdete ZDE

„Na Ukrajině se dlouho spekulovalo o tom, jestli Kernes neuzavřel s prezidentem Porošenkem dohodu, podle které by dokončil svůj mandát a nebyl poté vyšetřován. Pokud byla taková dohoda skutečně uzavřena, prokurátor ji nebral v potaz a v Charkově tak způsobil velký poprask,“ uvádí Mefford a připomíná jeho rivalitu s pozdějším ministrem vnitra Arsenem Avakovem, kterého v boji o křeslo starosty porazil v roce 2010 jen asi o půl procenta. „Následujícího roku soud v Charkově obvinil Avakova z nelegálního převádění pozemků v letech 2005 až 2010, kdy byl guvernérem provincie. Na základě toho byl zatčen v Itálii. Propuštěn italskou policií byl v roce 2012, kdy zvítězil v parlamentních volbách. Následně vyzval tehdejšího prokurátora Vitalije Jarema, aby Kernese zatkl. Ten jej však nevyslyšel,“ přibližuje spletitý případ Mefford.

„Prokurátor Jarema rezignoval na svoji funkci minulý měsíc po nátlaku a kritice veřejnosti, že nebyl schopen vyšetřit a objasnit korupční jednání přisluhovačů exprezidenta Janukovyče. Jeho nástupce v úřadu Viktor Šokin začal okamžitě jednat a minulý týden oznámil, že dal pokyn k vyšetřování Kernese,“ píše Mefford a informuje o tom, že většina podnikatelů v Charkově otevřeně straní Kernesovi. „Kernesovi příznivci mají v městské radě většinu a hrozí, že schválí usnesení ve prospěch připojení Charkova k Rusku. Takový krok by způsobil zemětřesení, protože ukrajinské úřady by musely přikročit k restriktivním opatřením a Vladimir Putin by tak získal vítaný argument pro své tvrzení, že na Ukrajině jen chrání ruskou menšinu před ukrajinskými úřady,“ konstatuje Mefford. 

„Jakýkoli odpor ukrajinských úřadů proti případnému ilegálnímu usnesení městské rady v Charkově by Rusové využili k eskalaci napětí. Do města by přesunuli své síly pod záminkou ochrany práv etnických Rusů. Dost na tom, že ke zhoršení situace přispěly bombové útoky a uklidnění situace nepomáhá ani přítomnost téměř 140 000 uprchlíků z Donbasu. Moskva tak může mezi deprimovanými obyvateli města snadno rozněcovat další násilnosti,“ obává se Mefford.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…