Poslanci navrhli změnu v odvodu DPH u služeb advokátů

01.05.2018 13:05

Advokátům se v případech, kdy je klientům ustanovují soudy, možná změní u dlouhých řízení termín pro odvod daně z přidané hodnoty (DPH). Skupina poslanců ODS, ČSSD a ANO navrhla v novele daňového zákona, aby se za okamžik zdanitelného plnění považoval den úhrady odměny, jako tomu bylo v minulosti. Zprávu přinesla ČTK.

Poslanci navrhli změnu v odvodu DPH u služeb advokátů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protože si poslanci v pátek neschválili přesunutí neprojednaných bodů na další schůzi, museli ještě chvilku zůstat. Projednávalo se tak například zmírnění protikuřáckého zákona

Od loňského července pro odvod DPH obecně platí, že se plnění služby, které trvá déle než rok, považuje za uskutečněné vždy k poslednímu dni každého kalendářního roku po roce, kdy započalo. Pro advokáty to ve vleklých řízeních podle předkladatelů znamená, že musejí DPH odvést dřív, než za ni dostanou od státu odměnu. Nárok na odměnu mají potom, co práci pro klienta dokončí.

„Tato situace se jeví jako neúnosná zejména v případě dlouhotrvajících náročných trestních obhajob, kdy ustanovenému obhájci je odměna hrazena až s několikaletým zpožděním,“ napsali Marek Benda (ODS), Jan Chvojka (ČSSD) a Radek Vondráček (ANO) v důvodové zprávě. Obhájci tak podle nich prakticky úvěrují stát.

Pravidlo pro odvod DPH chrání stát před možnými daňovými úniky, když DPH nebyla odváděna, protože poskytování služby formálně neskončilo. U advokátů podle autorů novely nic takového nehrozí, protože odměnu i datum její úhrady stanoví stát. Předkladatelé také poukazují na záporné dopady na nový systém bezplatné právní pomoci, který má fungovat od července. Advokáti by prý mohli státem placené služby klientům odmítat.

Poslaneckou předlohu nejprve posoudí vláda, rozhodnou o ní zákonodárci. Předkladatelé navrhují, aby Sněmovna schválila novelu zrychleně už v prvním čtení. Její účinnost navrhli od ledna příštího roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…