Poslankyně: Chtěl mě svést. Ne, řekla jsem. Stejně došlo ke styku. Zákon zpřísnit

16.06.2021 8:17

České poslankyně napříč politickým spektrem podporují legislativní zpřísnění definice znásilnění. V anketě pro MF dnes některé političky otevřeně přiznaly, že se samy staly obětí sexuálního nátlaku. Jedna z nich už v 10 letech.

Poslankyně: Chtěl mě svést. Ne, řekla jsem. Stejně došlo ke styku. Zákon zpřísnit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Návrh na vyslovení nedůvěry vládě ČR. Komunisté opustili jednací sál

Současná definice znásilnění obsahuje myšlenku, že oběť kladla aktivní odpor. Pokud došlo k sexu i přes její aktivní odpor, jedná se o trestný čin znásilnění. Poslankyně za hnutí ANO Barbora Kořanová však chce tuto zákonnou definici zpřísnit. Za znásilnění by měl podle ní být považován každý sexuální počin, se kterým oběť nesouhlasila. I když nekladla aktivní odpor, třeba proto, že se příliš bála.

Tento návrh má mezi českými poslankyněmi podporu napříč celým politickým spektrem. I proto, že některé z poslankyň se podle svých vlastních slov staly obětí sexuálního nátlaku.

„Před maturitou jsem byla na jedné akci s dobrým kamarádem. Během večera se mě pokusil svést. Na mé odmítnutí nebral zřetel. Slovo NE bral jen jako výzvu k dobývání a přetlačování. Nakonec došlo k sexu přes můj výslovný nesouhlas. Zarážející bylo, že si nikdy neuvědomil, že to bylo špatné. Bral to z mé strany za pouhý rozmar a navození atmosféry. Nikomu jsem o tom neřekla více než 20 let,“ přiznala MF DNES poslankyně, která si nepřála zveřejnit své jméno. Redakce nicméně její identitu zná.

Anketa

Bojíte se negativních dopadů očkování proti covidu-19 na vaše zdraví?

73%
23%
hlasovalo: 9295 lidí

Tehdy se prý se svým traumatickým zážitkem nikomu nesvěřila, protože by slyšela jen to, že na zábavu s mladým mužem neměla chodit a že si za to vlastně může sama.

Nebyla to přitom její první zkušenost se sexuálním obtěžováním. Tou si prý bohužel prošla už v deseti letech, kdy ji obtěžoval vedoucí jednoho z kroužků, do kterého po škole chodila.

„Zároveň to byl otec mého spolužáka. Řekl, ať jdu s ním. Ve vedlejší místnosti mě posadil na židli a přes tričko mi sahal na prsa. Nic víc sice neudělal, ale já v té chvíli nevěděla, co se děje, byla jsem zaražená a zůstala jsem jen ztuhle sedět. Událost jsem vymazala z paměti,“ vylíčila poslankyně.

Kořanová, která se svým návrhem přišla poté, co na světlo vyplula kauza exposlance Dominika Feriho, proto věří, že její návrh získá podporu.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …