Poslední rozloučení s generálem Beerem bude ve středu. I s věncem od Zemana

11.01.2016 12:27

Poslední rozloučení s válečným hrdinou a nositelem nejvyššího českého vyznamenání, generálem Alexandrem Beerem se uskuteční ve středu 13. ledna v krematoriu v Praze-Strašnicích. Generál Beer v téměř 99 letech zemřel poslední den loňského roku.

Poslední rozloučení s generálem Beerem bude ve středu. I s věncem od Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generálporučík v.v. Alexandr Beer se šéfem Alexandrovců

„V poslední den právě uplynulého roku, 31. prosince 2015, nás navždy opustil ve věku nedožitých 99 let bratr generálporučík Alexander Beer, nositel Řádu Bílého lva, příslušník východního zahraničního protinacistického odboje a dlouholetý místopředseda Československé obce legionářské. Poslední rozloučení s válečným veteránem bojů u Sokolova i Dukly bratrem Beerem proběhne ve středu 13. ledna 2016 ve 13.00 hodin ve velké obřadní síni krematoria v Praze-Strašnicích,“ oznámila na svém webu Československá obec legionářská.

Generálporučík v.v. Alexandr Beer byl legendou mezi českými veterány. Ještě v pokročilém věku byl aktivnější než většina jeho mladších kolegů. Přednášel, besedoval, psal, aktivně se zapojoval třeba do sporů ohledně Benešových dekretů a odsunu sudetských Němců. Počátkem roku 2013 podpořil Miloše Zemana v boji o Hrad a vyzval Karla Schwarzenberga k odstoupení z voleb.

Prezident Václav Klaus mu v roce 2012 propůjčil Řád Bílého lva vojenské skupiny, prezident Miloš Zeman ho o rok později povýšil do hodnosti generálporučíka. Veřejnost o něm naposledy slyšela loni v říjnu, když mu přímo do domova seniorů, kde žil, přijeli zahrát Alexandrovci.

Na pohřbu, který se bude konat 13. ledna, bude položen i věnec od prezidenta Zemana, který již kondoloval rodině. „Pan prezident vyjádřil hlubokou soustrast příbuzným a zaslal jim též osobní dopis. Na pohřbu bude položen věnec prezidenta republiky,“ sdělil ParlamentnímListům.cz mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…